"Мадам Батерфлај" за 100 година Опере Народног позоришта

БЕОГРАД: Поводом сто година од почетка рада Опере Народног позоришта у Београду, вечерас је у препуној сали националног театра изведена "Мадам Батерфлај" Ђакома Пучинија под диригентском управом госта из Румуније Адријана Морара.
madam baterflaj, tanjug
Фото: TANJUG / TARA RADOVANOVIC/ jd

Насловну ролу певала је гошћа из Јапана Кикуко Тешима, у улози служавке Сузуки наступила је мецосопран Жељка Здјелар, поручника у америчкој морнарици Пинкертона тумачио је тенор Дејан Максимовић, америчког конзула Шарплеса баритон Миодраг Д. Јовановић, а ујака Бонза бас-баритон Александар Стаматовић.

У ансамблу су биле и Светлана Ловчевић (Кејт), Дарко Ђорђевић (Горо), Михаило Шљивић (Јамадори) и Павле Жарков (Комисионарио).

Садашња поставка чувене опере о трагичној судбини једне јапанске гејше, њеној искреној и чистој љубави пуној чежње, разочарања и страдања, премијерно је изведена 15. децембра 1984. године у режији Дејана Миладиновића (режију обновила Ивана Драгутиновић Маричић).

Фото: TANJUG / TARA RADOVANOVIC/ jd

Поводом вечерашње прославе јубилеја, глумац Андреја Маричић пре почетка представе подсетио је публику на дугу и богату историју Опере Народног позоришта.

"Када је на почетку сезоне 1919/20. званично основана Опера као самостални сектор Народног позоришта, под диригнетском управом Станислава Биничког - постављеног за њеног првог директора, упркос недостатку извођачких снага, већ 11. фебруара 1920. године одржана је премијера опере ''Мадам Батерфлај''“, казао је Маричић.

Како је истакао, Србија има мало установа културе попут Опере Народног позоришта која у континуитету траје читав један век и која је свих тих година "успешно успостављала мостове које су нас спајали са културама свих народа света".

На сцену је затим позвао оперске певачице које су током историје играле Ћо Ћо Сан (Мадам Батерфлај) - Радмилу Бакочевић, Радмилу Смиљанић, Вјеру Мирановић Микић, Јасмину Трумбеташ Петровић, али и одао почаст онима које више нису ту - Гордани Јевтовић и Сузани Шуваковић Савић, као и Вишњи Павловић, која је била онемогућена да присуствује.

Фото: TANJUG / TARA RADOVANOVIC/ jd

Публика је овацијама и дугим аплаузом поздравила госте који су наступали у изведби "Мадам Батерфлај", као и целокупан ансамбл Народног позоришта.

EUR/RSD 117.1400
Најновије вести