„Магбет” и друге премијере следеће године у БДП-у

Дирекција Београдског драмског позоришта представила је амбициозан план од десет премијера у наредној години, за које ће поново ангажовати редитеље из региона и из иностранства.
e
Фото: Youtube Printscreen

Прва премијера биће 26. марта, и то је наслов познат по филму “Заљубљени Шекспир” Тома Стопарда и Марка Номана. Истоимену представу, реализовану са словеначким копродуцентом, режираће Ана Томовић, а насловна улога биће поверена Луки Грбићу.

Софоклова античка драма “Антигона”, у модерном читању словеначког редитеља Диега де Брее, премијерно ће бити изведена у мају, а у насловној улози биће Јана Милосављевић. Чувена америчка драма “Трамвај звани жеља” Тенесија Вилијамса, у режији Ленке Удовички, биће премијерно изведена 25. јуна у копродукцији са фестивалом „Белеф“, а главну женску улогу тумачиће Бранка Катић.

Ретко извођена драма Вилијама Шекспира у Србији “Магбет”, биће изведена 16. августа на фестивалу „Будва - Град театар“, у режији Никите Миливојевића. Овај пројекат се реализује са будванским фестивалом, Српским народним позориштем и „Шекспир фестивалом“ у Чортановцима.

Представа “Прафауст”, рађена по Гетеовом делу, у режији Бориса Лијешевића, имаће премијеру 26. августа на Малим Брионима, у корподукцији са Казалиштем “Улисис”, и са Светозаром Цветковићем у главној улози. Глумица Љубинка Кларић ће 10. септембра играти женску верзију јунака Алсеста у Молијеровом “Мизантропу”, а у редитељском читању Југа Ђорђевића.

Чувени немачки редитељ Франк Касторф, који ретко ради представе ван Немачке и Француске, премијерно ће у БДП-у поставити амбициозан пројекат – Дантеову “Божанствену комедију”,  која ће, према најави, трајати скоро четири сата. За његову сарадњу са БДП-ом најзаслужнији је наш познати сценограф Александар Денић, чест сарадник овог немачког редитеља. Мјузикл “Јенки Роуз” инспирисан истоименом рок песмом Дејвида Лија Рота, имаће премијеру 5. новембра, у режији Милоша Лолића. Први пут ће на овом пројекту успешан редитељ сарађивати са својом мајком Даницом Максимовић.

Редитељ из БиХ Харис Пашовић, после недавне нове верзије “Госпођице Јулије” у Мадлениануму, након три деценије, враћа се у Београд да режира, а следећи изазов му је спајање две Чеховљеве драме и зваће се “Три сестре и галеб”. Ова представа премијерно ће бити изведена наредног децембра, а у њој ће играти: Бранка Катић, Милан Марић, Андрија Кузмановић, Љубомир Булајић, Александар Радојичић, и Страхиња Блажић.

Хрватски редитељ Ивица Буљан заокружиће наредну сезону БДП-а новим читањем романа “Идиот” Достојевског, 30. децембра пред улазак у 2023. годину, која ће, по њему, тек имати доста оптимизма. Драматизацију ће написати књижевник Владимир Табашевић, који је био адаптирао свој роман “Тихо тече Мисисипи”, управо са овим редитељем, за продукцију  БДП-а ове године.

Буљан је капитално дело “Идиот” дефинисао као “велику енциклопедију интелекта, емоција и филозофије”, а улоге ће поверити Мирјани Карановић, Весни Чипчић, Миодрагу Микију Крстовићу, Јани Милосављевић, Иви Илинчић, Недиму Незировићу, и Луки Грбићу, као кнезу Мишкину.    

Н. П-ј.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести