Макбет из Италије за крај Шекспир фестивала

Представа „Макбет“ у режији Алесандра Сере и извођењу театра „Сардења“ и компаније „Театроперсона” из Италије, гостоваће 16. октобра на сцени „Јован Ђорђевић” Српског народног позоришта, у оквиру Шекспир фестивала.
д
Фото: Приватна архива

Подсетимо, први део главног програма овог јединственог театарског сусретања одржан је у вили Станковић у Чортановцима од 2. до 4. јула, док ће гостовање „Макбета“ заправо затворити фестивал.

– Публику очекује изузетна представа, баш по мом укусу, која од премијере, 2017, путује по свету и у Нови Сад ће доћи након гостовања у Санкт Петербургу. Када је гледате, то као да је расклопљен „Макбет” и онда на нов, невероватно маштовит и узбуљив начин поново склопљен – најавио је  на конференцији за новинаре оснивач Шекспир фестивала, редитељ Никита Миливојевић.

„Макбет“, у Сериној режији, прожет је заправо древним традицијама Сардиније, изводи се на сардинском језику и, према елизабетанској традицији, у извођењу мушког глумачког ансамбла. Ова представа освојила је награду „Премио Убу“, као најбоља италијанска позоришна продукција у тој 2017. „Макбет се не заснива само на дијалогу, јер визуелност и израз покрета играју пођеднако важну улогу у целини. То је комплетно уметничко дело Алесандра Сере које гледаоцу нуди величанствене визије од којих застаје дах”, наводи финска критичарка Ани Сари.

И Ана Бандетини у листу „Република“ пише да је „веома занимљива Серина режија која претаче Шекспирову трагедију у сардинијску трагедију, стварајући иконографију инспирисану традицијом Сардиније. Изнад свега је занимљива јер није у питању представа којој је намера подривање Шекспира. Напротив, ригорозна је и поштује оригинал. Режија нас подсећа на извесна древна осећања, неку врсту исконске природе Зла, сугестивно и визуелно“. У представи играју: Алесандро Буцота, Ђовани Карони, Феличе Монтервину, Андреа Бартоломео, Флувио Акољи, Стефано Мереу, Маурицио Ђордо и Андреа Карони. Осим режије, Алесандро Сера потписује и сценографију, светло и костиме.

Међународну репутацију редитељу ове представе донело је „моћно физичко позориште“ које је осмислио. Алесандро Сера се са позориштем упознао у младости, адаптирајући кинематографска дела Ингмара Бергмана за позоришне представе. Његове студије глуме започеле су најпре кроз телесне радње и вокалне вибрације Гротовског, да би касније проучавао објективне законе телесног кретања на сцени како су их замислили Мејерхолд и Декру. Глумачку трупу „Театроперсона“ Сера је основао 1999. и са њом почео да поставља своје позоришне радове. Последњих година његова истраживања на позорници усмерила су се и развила у стварање „трилогије тишине“, где се драматургија вежба као истинско „објашњење атмосфере“ из књижевних дела Самјуела Бекета, Бруна Шулца, Марсела Пруста...


Краља Шкотске добиће и СНП

Сцене Српског народног позоришта су од почетка „Шекспир фестивала” његова друга кућа, уточиште када је време лоше, па се не може играти на отвореном, у вили Станковић у Чортановцима, или када су продукције такве да напросто изускују затворени простор. Сарадња фестивала и најстаријег нашег професионалног театра ће сада бити подигнута на виши ниво, не само кроз формални споразум, већ пре свега кроз заједничку продукцију. Наиме, како је најавио управник Српског народног позоришта др Зоран Ђерић, постогнут је договор о тројној копродукцији између СНП-а, „Шекспир фестивала” и Београдског драмског позоришта о реализацији управо „Макбета”, у редитељском виђењу Никите Миливојевића.


Реализацију Шекспир фестивала и унутар њега гостовања Саријевог „Макбета” помогли су Град Нови Сад и Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама.

– Понос је када на овако високом нивоу спојите институцију, државни орган и једну манифестацију оваквог типа. То је потврда чињенице да смо сви заједно, не само декларативно, снажно уједињени када је у питању култура, када је у питању развој те културе, када је у питању квалитет као стандард који постављамо, упркос свим изазовима с којима се култура у ово пандемијско време суочава – речи су покрајинског секретара за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгане Милошевић

М. Стајић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести