Марта Береш као Ана Карењина у Новосадском позоришту

НОВИ САД: Пробе представе "Ана Карењина", која ће бити рађена по чувеном делу Лава Николајевича Толстоја, у режији госта из Македоније Дејана Пројковског, почеће 22. маја у Новосадском позоришту / Ујвидеки синхаз. Премијера је планирана за почетак наредне сезоне.
marta beres
Фото: S. Doroški

Драматизацију овог романа је урадио Андраш Нађ, а у насловној улози биће глумица Марта Береш. У улози Карењина је Атила Немет, а Арпад Месарош играће Вронског. Као Облонског гледаћемо Золтана Ширмера, Доли је Јудит Ласло, Љевина игра Габор Понго, Кити је Бланка Диенеш, Тверска је Емина Елор, док ће Шерпуховски бити Роберт Ожвар.

У представи ће заправо играти  буквално цео ансамбл Новосадског позоришта, подсећају у овом театру и додају да су у осталим улогама: Ливија Банка, Едит Фараго, Агора Ференц, Терезиа Фигура, Атила Гириц, Даниел Гомбош, Даниел Хуста, Иштван Кереши, Силија Крижан, Атила Мађар, Мелинда Шимон и Бенце Салаи.

Ана Карењина је можда најважнија фигура реалистичне литературе – о њеном лику су правили филмове и представе широм света, она је лектира, легенда, мит. Како аналитичари кажу: ’Она је симбол свих оних који су једном били остављени а свако од нас је једном у животу био у тој ситуацији’. Ана је, дакле, универзални симбол. Она је обично представљена као племенити лик, из неких племенитих времена. У редитељском рукопису Дејана Пројковског материјал овог романа неће бити тек пуки опис друштва из доба 19. века. Биће то прича која силази дубље међу Толстојеве редове, доказујући да је Ана Карењина жива и данас и да возови још увек саобраћају... , каже драматург ове представе Роберт Ленард.

Сценограф је Валентин Светозарев, а композитор је Горан Трајковски.

Иначе, ових дана у Новосадском позоришту се полако припремају и за предстојеће Стеријино позорје, на којем ће извести “Хасанагиницу” у режији Андраша Урбана. Пре тога, 20. маја, глумци овог театра, тачније глумице, извешће представу “Микве”, рађену по тексту Хадар Галрон, у режији Катје Пеган. У овој представи, која говори о женама, и њиховој солидарности, играју: Силвиа Крижан, Емина Елор, Терезиа Фигура, Јудит Ласло, Ливиа Банка, Бланка Диенеш, Агота Ференц и Лена Живанац. 

Након учешћа на Позорју, 30. маја на репертоару је представа “Тил Ојленшпигел - о просеравању”, настала на основу прича о барону Минхаузену, у режији Таре Манић. У овој представи играју: Емина Елор, Габор Понго, Агота Ференц, Терезиа Фигура, Атила Гириц, Даниел Хуста, Атила Мађар и Арпад Месарош.

Н.П-ј.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести