Марта Береш у улози Хасанагинице на Позорју

Хасанагиницу у истоименој представи Новосадског позоришта / Ујвидеки синхаз, коју је по мотивима драме Љубомира Симовића, режирао Андраш Урбан, игра Марта Береш, некадашња глумица овог театра, а потом суботичког “Костолањи Деже”.
р
Фото: Б. Лучић

Већ годину дана Марта Береш није везана ни за једно позориште, али глуми у пет представа у “Костолањију”. У сомборском позоришту је “ускочила” у представу “Кад би Сомбор био Холивуд”, уместо колегинице Миње Пековић, која је на породиљском одсуству. Ускоро је очекује и главна улога у филму “Жил Верн на Месецу”, који ће снимати овог лета у Будимпешти.

Тренутно Марта Береш у Новосадском позоришту припрема улогу чувене Ане Карењине, у представи коју режира Дејан Пројковски. Тако ћемо је с јесени гледати у улози још једне трагичне хероине, каква је била и Хасанагиница, чију је побуну и непристајање на наметнуто, о чему говори неколико представа овогодишњег Позорја, такође сломила средина, сурова и непопустљива.       

 У ситуацији у којој има доста насиља, нема баш много маневарског простора за деловање. Да ли сви морамо да се нађемо у позицији жртве и тек онда почнемо нешто да радимо, и покушамо да променимо?

– Мислим да је ово баш прича о томе када је човек сатеран у ћошак, јер заправо она, и то је оно што је другачије код нас, него код осталих тумачења, или оног у традиционалном смислу, а то је да Хасанагиница није нека пасивна жена која трпи и плаче, него она која би се бунила, која има у себи тај бунт и бес, али yабе она удара главом о зид. Јер, таква је ситуација, окружење и друштво, да она ту не може ништа, иако сама има осећај да је то неправда и да може и другачије.

 На крају је практично доведена до апсурда њена ситуација. Морамо ли и ми сви тако проћи, када би реаговали и покушали да разрешимо неку ситуацију?

– Мени се јако допала идеја, која се родила можда два дана пре премијере. Заправо, није тако почела прича, да Хасанагиница седне и покрене причу, али, кад су ми драматуршкиња Ведрана Божиновић и редитељ Андраш Урбан рекли да она треба да уђе и да каже: “Знам шта ме чека, ’ајмо! Хајде да се деси! Ако мора да се деси, хајде да прођемо ту причу или тај пут”, то ми се допало. Као да ту има неке дистанце, али ипак у тој дистанци, после, кад почне машинерија да ради, она уђе у то, и више нема тог отуђеног става. Ја увек имам у глави тај став, у смислу: Ево, ово је моја прича, и знам шта треба да прођем, али бићу партнер у томе, испричаћу вам, и одрадићу до краја, до своје трагичне тачке. 

 У представи се каже: Мора да постоји друга правда. Која? Да ли је довољна само вера да она постоји, макар и не знали кад ће доћи и шта она представља?

– Мислим да крајност увек иде у другу крајност. Једина ствар која доноси добре ствари је нека равнотежа, или тежња ка њој. Али, једноставно, нечији животи су такви, и неке судбине су такве, да оне морају да имају трагичан крај, да би следеће приче и генерације могле да доживе другу правду.

 Кад би се нашли у позицији Хасан аге, које бисте му особине одузели, да би постао прихватљив и за своју жену и за околину? У чему га треба променити?

– Мислим да цео конфликт и цела прича креће из његове невероватне исфрустрираности и неспоразума. Заправо, ту цела трагедија креће од неспоразума, јер он тврди да би она требало да дође да га посети, док је болестан. А она, због свог срама и традиционалности, сматра да не треба да буде тамо где су само мушкарци, и где важе друга правила, тако да мислим да њих двоје нису баш пуно причали у браку (смех).  

У петак на Позорју

- 11 часова - Округли сто о представи “Каролина Нојбер”, СНП, горњи фоаје сцене “Пера Добриновић”

- 15 часова - Позорје младих: “Вечера будала”, Франсис Вебер, НОВА академија уметности Београд, Позориште младих, велика сцена

- 17 часова - Јавно читање драма студената драматургије Академије уметности у Новом Саду (Промена на Стерјином позорју), Новосадско позориште, мала сцена

- 18 часова - Позорје младих: “Сан летње ноћи”, Вилијам Шекспир, Факултет драмских и филмских умјетности Универзитета „Синергија” (Република Српска, БиХ), Камерна сцена СНП

- 18 часова - Отварање изложбе “Једна кућа – две позоришне приче: Иван Хајтл и штампарија „Талија”, Улица Лазе Телечког, Змај Јовина и Пролаз Ивана Хајтла, (Организатори: СНП, породица Ивана Хајтла и Колор медиа комјуникејшнс)

- 18.30 часова - Дани књиге: “Нова словачка драма” (издавач Стеријино позорје), СНП, горњи фоаје сцене „Пера Добриновић“

- 20 часова - Такмичарска селекција: “Козоцид”, текст и режија: Вида Огњеновић, Градско позориште Подгорица (Црна Гора), СНП, сцена „Пера Добриновић“

-  22.30 часова - Округли сто о представи “Козоцид”

                        Н. Пејчић

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести