Меденица: Док будем водио БИТЕФ он ће бити елитистичка уметност за све

БЕОГРАД: Критике са деснице у вези с представом "Олимп" су биле "бедасте и тупаве" и свако је могао да их дискредитује малим прстом, али критике са левице нисам очекивао, мада су такође баналне, казао је Иван Меденица селектор и уметнички директор Битефа. 
medenica, tanjug video
Фото: Иван Меденица, фото: Танјуг (Видео)

Он је синоћној трибини "О представи Јана Фабра Олимп - у славу култа трагедије, њеној лепоти, дејству и последицама" одржаној београдској галерији Колектив, на којој су драмски писац Вук Бошковић и позоришна редитељка Ана Константиновић оценили да је "Олимп" најбоља представа на БИТЕФУ у последње две деценије, додао како је Фабр својом величанственом представом уздрмао нову левицу у Србији. 

" Мене много више узнемирава када левица не уме да мисли, него кад десница не уме да мисли. Када десница не уме да мисли то ми иде некако само по себи, али поражавајуће је да левица не уме да промишља", казао је Меденица.

За њега нема дилеме да се Фабр поигравао са неким фашистичким протоколима у представи Олимп где је у неким сценама потенцирао издржљивост глумаца и њихова беспрекорна тела. "То је била замка, да људи помисле како се поиграва са естетиком Лени Рифенштал. Он је нагласио да Битеф прави по максими "Позориште је елитистичка уметност за све"

"Постоји изјава чувеног француског позоришног редитеља, који је оснивач најстаријег и најзначајнијег фестивала у Европи, у Авињону, а који се звао Жан ВИларе који је рекао један оксиморон - “Ја правим елитистичку уметност за сваког човека.” Док будем водио Битеф он ће бити управо то. Према његовим речима када се спремао да "скочи у хладну воду" и доведе представу "Олимп" у Београд на Битеф, није имао никакве сумње да ће она добро проћи код публике. 

"Новинари су ме онда успаничили својим питањима" Како ви мислите да ће београдска публика реаговати на представу"...Тада сам схватио да је наше друштво постало конзервативно, да то више нису шесдесет и седамдесете године прошлог века када је голотиња на сцени била нормална. Ипак две хиљаде људи у Сава центру је показало да разуме позориште које прави Јан Фабр. " казао је Меденица.Директан пренос РТС представе "Олим" представља за њега "лудачку субверзију". 

"Нисам сигуран да ли је то катарза за РТС, али чињеница је да је један позоришни догађај изашао у јавну сферу на фантастичан начин. Постоји податак да је 220 хиљада људи гледало представу у неком тренутку. У петак дан пре почетка директног преноса представе, РТС 3 је био 41. по гледаности од свих доступних канала. При крају директног преноса представе у недељу поподне РТС 3 је био на 14. месту по гледаности" казао је Меденица. 

Он нам открива да ће се представа "Олимп" играти још у Мадриду и евентуално у Њујорку. "У свим светским институтима, архивама и музејима истаће снимак представе "Олимп" РТС-а као једине историсјке грађе оја вреди. Фабр је био одушевљен директним преносом" казао је Меденица. 

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести