Ин мемориам: Даринка Дара Чаленић (1934 - 2021)

НОВИ САД: Глумица Даринка Дара Чаленић преминула је у 87. години, након дуге и тешке болести.
d
Фото: Tanjug (Zoran Žestić)

Рођена је 18. јула 1934. у Новом Саду, где је завршила основну школу, гимназију и Средњу глумачку школу при Српском народном позоришту. Први ангажман добила је 1949. у Народном позоришту у Краљеву, затим прелази у позоришта у Ужицу и Сомбору, а 1954. постаје чланица СНП-а. У Савремено позориште у Београду прешла је 1960, а четири године касније постаје чланица Југословенског драмског позоришта. Од 1970. године је живела у САД, где је играла у драми Ингмара Бергмана "Персона", коју је режирао њен супруг, угледни професор филма на Харварду Влада Петрић, кооснивач Харвардовог филмског архива. Званично се пензионисала 1988. години.

На сцени је одиграла више од 40 главних улога, међу којима су Пук, Хермија („Сан летње ноћи”), Изабела („Хајде да се играмо”), Лизи („Блудница достојна поштовања”), Алисон („Осврни се у гневу”), Петруњела („Дундо Мароје”), Анжела („Иза затворених врата”), Бобочка („Филип Латиновитз”), Финеја („Мудра глупача”), госпођа Шампињон („Силом муж”), Емили Дикинсон („Лепотица Амхерста”), Лизистрата („Лизистрата”), Коломбина („Маскерата”), Изота („Савонарола и његови пријатељи”). И на великом платну је одиграла низ важних рола, од импресивног дебија у култном остварењу Соје Јовановић „Поп Ћира и поп Спира” из 1957, за који је добила и награду Авала филма, па до оних у филмовима „Кад будем мртав и бео”, „Госпођа министарка”, „Рафал у небо”, „Мачак под шлемом”, „Сирома сам, ал' сам бесан”, „Ветар је стао пред зору”, „Чувар плаже у зимском периоду”, „Силом отац”, „Пут око света”...

Добитница је награде за глумачко остварење на Стеријином позорју 1965. за улогу Изоте у комаду „Савонарола и његови пријатељи”. Од 2004. године, установљене су две специјалне (новчане) награде на Стеријином позорју, за најбољу глумицу и глумца до 30 година из фонда "Дара Чаленић", а велика глумица награђена је 2006. златном плакетом и дипломом Стеријиног позорја "за изузетну глумачку личност и помоћ младима". У Београд се вратила 2014. године, где последње године живота проводи са својим супругом.

Даринка Дара Чаленић биће сахрањена у Новом Саду, у кругу најуже породице.

Телеграм саучешћа поводом њене смрти упутила је и министарка културе Маја Гојковић, наводећи да ће Даринка Дара Чаленић остати упамћена по бројним запаженим улогама „које ће чувати сећање на уметницу и жену која је зрачила својом појавом”.

М. С.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести