Ин мемориам: Дијана Козарски (1965-2021)

НОВИ САД: Преминула је Дијана Козарски, некадашња првакиња Балета Српског народног позоришта и редовна професорка Академије уметности у Новом Саду.
k
Фото: snp.org.rs/M. Polzović

Дијана Козарски је рођена 1965. у Беранима (Иванград), похађала балетску школу „Лујо Давичо“ у Београду, а дипломирала 1984. Тада је већ била члан балетског ансамбла Српског народног позоришта. У школској 1980/81. години боравила је у Московској државној балетској школи, и изучавала класичан балет, историјске игре и народно – карактерне игре.

Од 1984. је солиста у представама балета СНП-а, а од 1994. је првакиња балета матичне куће. Носилац је златних и бронзаних одличја са Југословенских балетских такмичења, као и шест годишњих позоришних признања за изузетно уметничко остварење и највишег признања СНП-а, Златне плакете „Јован Ђорђевић“. У вишедеценијском раду одиграла је преко 300 представа солистичког балетског репертоара и остварила преко 40 улога класичног, неокласичног, кореодрамског и савременог уметничког израза.

Од 2004. је била запослена на Академији уметности у Новом Саду, на Департману драмске уметности на предмету Игре, у оквиру студијских програма Глума на српском језику и Глума на мађарском језику. Академија уметности у Новом Саду наводи да су професионални живот Дијане Козарски обележили искрена великодушност, способност да буде пример другима и вештина да ради напорно, али са радошћу. Стручност и етичке вредности које је професорица Козарски посветила студентима Академије уметности у Новом Саду неће никада бити заборављене, истичу на Академији уметности у Новом Саду.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести