In memoriam: Милица Зајцев  (1934–2021)

У Београду је у 87. години преминула историчарка, критичарка и публициста уметничке игре Милица Зајцев, добитница је Награде за животно дело Удружење балетских уметника Србије и признања за врхунски допринос националној култури Републике Србије.
e
Фото: Youtube Printscreen

Милица Зајцев рођена је у Тузли 1934. године, а како је својевремено сама открила, прву своју критику написала у трећем разреду ниже гимназије, у децембру 1947. године о првој целовечерњој премијери „Охридске легенде” Стевана Христића, у кореографији Маргарите Фроман. Потом ће током 60 година дуге каријере континуирано, стручно, прецизно и изнад свега добронамерно анализирала и писала о догађајима и посленицима свих видова уметничке игре, у Србији и региону.

Првих шест година је била ученица Милорада (Милета) Јовановића, а завршне две Нине Кирсанове. Усвојити класичну игру, виртуозну, шрмантну и полетну код Нине Кирсанове и строгост класичног балетског израза код Милета Јовановића било је добитна комбинација. Разуме се, тада се учио једино класичан балет, уз историјске и карактерне игре и фолклоре. „Трајан печат мојој личности дала је професорка Мага Магазиновић, изузетна интелектуалка, која ме је упутила у историју уметничке игре, упознала са светом и личностима модерног балета и савремене игре, који су постали моја љубав од тада, па све до садашњих дана”, навела је Милица Зајцев у интервјуу за публикацију „Степарта”.

Пошто због озбиљне повреде није могла да постане балерина каквом је себе замишљала, окренула се теоријском истраживању игре. Објавила је девет књига осликавајући дуг период дешавања на балетским сценама Југославије, обухватајући како премијере у домаћим позориштима тако и гостовања страних уметника код нас.  Њене критике у својој оцени обухватале су све компоненте и све актере сценског дела што је могућно објективније и позитивно, и када је потребно негативно, али без злурадости.

Добитница је награда за театрологију на јубуиларном 40. Стеријином позорју 1995; Удружење балетских уметника Србије доделило јој је Плакету за допринос Фестивалу кореографских минијатура 2006, а од Народног позоришта у Београду добила је Сребрну медаљу . „Њен животни кредо био је вера у чист ваздух у природи и искрена људска осећања, по којима ћемо је заувек памтити”, речИ су Александра Илића, председника Удружења професионалних балетских играча, кореографа и балетских педагога Србије.

        М. С.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести