Микију Манојловићу уручен француски орден

БЕОГРАД: Глумцу Миодрагу Микију Манојловићу данас је амбасадор Француске Пјер Кошар уручио Орден уметности и књижевности у рангу витеза.
с
Фото: FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIC/ bs

"У име министарке културе Француске проглашавам Вас Витезом књижевности и уметности", рекао је Кошар уручујући Манојловићу одликовање на свечаности у резиденцији Француске амбасаде у Београду.

Кошар је том приликом истакао, између осталог, да Манојловић неуморно ради на повезивању Француске и Србије, као и земаља Западног Балкана, као "бриљантни уметник величанствене харизме".

"Остајете једна од главних фигура југословенског филма протеклих 40 година, заправо филма, најкраће речено. Ви сте истинска величина позоришне и филмске уметности", рекао је Кошар.

Захваливши се Кошару и Министарству културе Француске, пред званицама из јавног и културног живота, Манојловић је истакао да му је част да француски орден носи на свом реверу.

У свом говору, Манојловић се осврнуо на детињство и успомене када се у његовој улици у Београду појавила раскошна лимузина очевог пријатеља из Француске, коју и данас памти.

Манојловић се присетио и како је његова породица у фићи 1964. године отпутовала за Француску преко Алпа и како је његов отац радосно узвикнуо: "Живела Француска".

Глумац се после једног кратког боравка у Француској вратио у Београд 1969. године да би сазнао да му овде бака Францускиња тешко болесна лежи у болници.

"Видео сам баку, њене огромне очи и јако слабашно тело. Осмехнула ми се...

Само тихо је изустила: ''Говори ми француски''... Говорили смо као да смо се склонили у неки заклон од пљуска. О свему. Напустила нас је две ноћи касније", присетио се глумац.

Манојловић је рекао да му је време од 1969. донело сусрете са великим уметницима и догађајима и да му је "донело готово све што може да се догоди".

Према његовим речима, преточити идеје на духовном нивоу у кондензовано време позоришта и филма је "личан и опасан пут", а "не владати само занатом већ својом креативношћу је доказ да се још увек живи".

Манојловић је оценио, између осталог, да су култура и креативност суштина и кључ света, који је често изгубљен, а Француска је светионик културе и бастион пред налетом осредњости.

Манојловићу је орден додељен указом министарке културе Француске пре пет година, али су према речима Кошара пандемијске околности одложиле доделу.

Непосредан повод за данашњу свечаност је одржавање Фестивала француског филма у Београду од 15. до 19. јуна, чији је Манојловић кум.

Кошар је у свом говору подсетио и да је Манојловић остварио улоге у око 100 домаћих и међународних филмова, у бројним представама и добитник је више од 50 великих награда.

Играо је, између осталог, у серији "Грлом у јагоде", филмовима редитеља Емира Кустурице "Отац на службеном путу" и "Андерграунд" и позоришној представи Питера Брукса “Махабхарата” 1987. године.

Каријера га води у Француску, Велику Британију, Сједињене Америчке Државе и друге земље у којима глуми на италијанском, енглеском, француском, ромском и бугарском језику.

Српски глумац је веома везан за успомену на своју баку Францускињу и део живота проводи у Француској, где интензивно сарађује са филмским ствараоцима као што су Никол Гарсија, Франсоа Озон, Жан Жак Бене и Жером Сал.

Манојловић се кроз уметност бори за интеграцију и инклузију слепих, слабовидих и других особа са инвалидитетом.

Залаже се и за помирење и промоцију интеркултурног дијалога у региону, кроз гостовања у позоришним и филмским остварењима у региону, као и поставком “Ромеа и Јулије” са глумцима из Приштине, Београда, Сомбора, Тиране и Њујорка.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести