Миливоје Млађеновић остаје селектор Стеријиног позорја

Селектор наредног, 68. Стеријиног позорја, које ће бити одржано 2023,  одлуком Управног одбора биће поново Миливоје Млађеновић, који је радио селекцију у претходне две године, и сада је наставља за наредни селекциони циклус.
2
Фото: Стеријино позорје промо

Дакле, радиће за наредно Стеријино позорје, најавио је на конференцији за новинаре директор Стеријиног позорја Мирослав Мики Радоњић, додајући да је он већ започео тај посао, будући да је неколико представа одиграно током лета.

- Током идућих месеци, он ће одгледати сасвим сигурно велики број представа, јер су најављене у нашим позориштима, али и у онима у региону, поготово савремених домаћих аутора, чији ће се комади играти у тим позориштима, тако да очекујемо да конкуренција на наредном Позорју буде заиста велика - додао је Радоњић.

Летос је и Позорје радило, започело је фестивал "Пасаж фест", камерног типа, у сарадњи са независном и ванинституционалном културном сценом, који је одржан од 25. до 28. августа, подсетио Радоњић. Поред тога, били су присутни на неколико фестивала, и промовисали више делатности Позорја. Међу њима су и њихова нова издања књига, као "Театрологике" Оливере Милошевић, и Годишњак позоришта Србије 2019/ 2020, који је сада доступан и у електронској форми.

- У наредном периоду нас чека фестивал класике "Вршачка позоришна јесен", који се одржава од 25. септембра до 1. октобра, и тамо ћемо промовисати пре свега часопис "Сцена", затим на "Јоакимфесту" у Крагујевцу који се одржава од 7- до 12. октобра, такође ћемо промовисати наша најновија издања. Нашу сарадњу, коју имамо са зајечарским позориштем и фестивалом "Дани Зорана Радмиловића" такође ћемо унапредити, и ове године имаћемо тамо богате програме - поменуо Радоњић неке од фестивала на којима ће бити присутни, а најавио је и традиционалну тријеналну изложбу позоришних фотографија, која се приређује током Позорја, и на коју се пријављују многи фотографи из целог света.

Стеријино позорје је овог месеца 15. пут расписало конкурс за оригинални домаћи драмски текст, подсетио је извршни директор Стеријиног позорја Горан Ибрајтер, истичући да је, поред промоције домаћег драмског стваралаштва, важно и да награђени текстови, али и они у ужем избору, буду изведени.

- До сада смо углавном успели у тој намери, од 15. награђених текстова, 12 је до сада изведено. Оно што нам предстоји је покушај да реализујемо, а на добром смо путу да то учинимо, инсценације два награђена текста с претходна два конкурса. У питању су текстови Милице Амиyић ("Ф 1001 или Процепи"), и Виде Давидовић ("Мали ратови и кабине Заре"). Ми смо већ у преговорима са нашим позориштима да ова два текста буду постављена.

Драму Милице Амиyић режираће Ивана Јаношев, а Виде Давидовић Јана Маричић - навео је Горан Ибрајтер

На овом конкурсу могу учествовати сви аутори који пишу на српском језику, а рок за то имају до 30. новембра. У обзир долазе необјављени и неизвођени драмски текстови, поменуо је Ибрајтер, и додао да жири треба да донесе одлуку до 28. фебруара 2023, а уручење ће бити 29. марта, на Дан Стеријиног позорја. Додељује се само једна награда, која подразумева Стеријину значку, сертификат и финансијски део у износу од 400.000 динара.

- Осим ова два награђена текста, Стеријино позорје ће ући у још два коппродукциона пројекта. Реализација једног од њих је већ у току. У питању је текст "Уходани ђаво", према роману "Изложба" Миодрага Кајтеза, у драматизацији Ђорђа Милосављевића, и адаптацији Уне Ђелошевић, као и Николе Завишића који ће режирати представу. Овај пројекат радимо заједно са Народним позориштем "Тоша Јовановић"  из Зрењанина и премијера је релативно ускоро, 15. октобра на дан овог театра - најавио је Ибрајтер.

Друга копродукција планирана је са суботичким позориштем "Деже Костолањи", а биће посвећена мултимедијалној уметници Каталин Ладик, која наредне године слави педесет година уметничког и стваралачког рада. 

Ове године биће обележено и 250 година од рођења и 175 година од смрти Јоакима Вујића, родоначелника нашег театра, и Позорје ће, по речима Ибрајтера, овај јубилеј обележити објављивањем његових сабраних драма.

Н. Пејчић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести