Мини фестивал „Наши дани“ од 16. до 18. маја у СНП-у

НОВИ САД: Три представе Београдског драмског позоришта, у мају, увод су у овогодишње издање мини фестивала „Наши дани“ који су прошле године покренули Српско народно позориште, Београдско драмско и Новосадско позориште Ујвидеки синхаз.
s
Фото: Cement Beograd/D. Udovičić

Овогодишња размена представа у СНП почиње 16. маја представом „Заљубљени Шекспир“ у режији Ане Томовић. Друго вече, 17. маја, новосадска публика моћи ће да погледа „Цемент Београд“ у режији Себастијана Хорвата, док ће последњег дана фестивала, 18. маја бити одиграна представа „Демократија“ Вељка Мићуновића.

Када је све настајало, наш циљ био је да институционализујемо идеју о сарадњи позоришта из Републике Србије како би се међусобно представила достигнућа и приказале актуелне теме и идеје у области уметности. Семе те идеје је јако добро примило, не само у ансамблима, већ и код публике. Кроз заједнички рад, имплементирали смо различита знања и достигнућа, са акцентом на сарадњи која ће се одвијати и ове и сваке наредне године и постати традиционална, истакао је директор Драме СНП-а, Милован Филиповић.

Тако је већ кроз годину дана, позоришна, услувно речено мрежа, нарасла да под кровом Наших дана укључује и позорште из Бањалуке (БиХ), као и из Велеса (Македонија). Тако, у континуитету развијамо нове креативне форме али и промовишемо позоришта и новој публици.

Велика ствар за свако позориште је сарадња са другим театрима, размена идеја, представљање пројеката, достигнућа, играње представа на неким новим сценама и повезивање са публиком из других градова. Све то ми смо постигли са мини фестивалом Наши дани, који је од прошле године до данас направио један круг, од гостовања БДП-а у СНП-у и Новосадском позоришту, преко играња представа новосадских позоришта на сценама Београдског драмског, до поновног сусрета са новосадском публиком, истиче директор БДП-а, Југ Радивојевић.

Када је реч о новосадском делу мини фестивала, прво вече, 16. маја ансамбл Београдског драмског позоришта у великом стилу, отвара представом „Заљубљени Шекспир“, Тома Стопарда и Марка Номана, у режији Ане Томовић. Овај позоришни комад познат је због истоименог хит филма Џона Мадена, који је награђен са чак седам Оскара.

У „Заљубљеном Шекспиру“ Стопард признаје – иако иронично – Шекспиров нов дом на кинематографском тржишту тако што је елизабетански свет преточио у холивудски, филмски, дрвени студио где потражња за блокбастером рађа конвенционално писање, „љубав и комад са псом“. Већ на самом почетку, Шекспир је растрзан између потребе да напише комад који ће бити пун погодак и властите жеље да створи уметност достојну Марлоуа, двоструке везе која га осујећује да је, такорећи, и креативно и физички импотентан. Његов изазов је у томе да истовремено тежи популарности, комерцијалном успеху код публике, а да притом не угрози могућност стварања „аутентичне“ уметности способне да покаже, по речима краљице Елизабете: „саму истину и природу љубави“.

У представи играју: Лука Грбић, Стојан Ђорђевић, Андреј Шепетковски, Милош Петровић Тројпец, Станислава Николић, Паулина Манов, Драгана Варагић, Марко Гверо, Александар Радојичић, Александар Алач, Марко Тодоровић, Љубомор Булајић, Амар Ћоровић, Зоран Ђорђевић, Александар Јовановић, Стефан Радоњић, Никола Малбаша, Милош Лазаров.

Друго вече, 17. мај биће у знаку представе „Цемент Београд“, инспирисаном драмом Хајнера Милера, редитеља Себастијана Хорвата. Милеров „Цемент“ је текст у превирању: почевши од самог револуционарног времена које третира, преко борбе између еманципаторних тежњи његових ликова и њихове укотвљености у традиционалне породичне односе из којих су израсли, па до љубавног односа главних ликова, Даше и Глеба Чумалова, кроз који се прелама утицај друштвених околности на најинтимнију раван. Представа Београдског драмског позоришта, инспирисана драмом великог источно немачког драмског писца базирана је на оригиналној драми Хорватовог сталног сарадника Милана Рамшака Марковића у којој се место и време радње премешта у Београд, данас. Однос трауме и сећања, политичке деменце у којој се полако губимо као и конфликт који нам је уписан у тело су неки од мотива који су уведени овај београдски, последњи чин разговора са Хајнером Милером.

У представи играју: Милена Зупанчић, Миодраг Мики Крстовић, Бојана Стојковић, Емир Ћатовић, Иван Заблаћански, Исидора Симијоновић, Марија Пикић, Недим Незировић.

Представа „Демократија“ Јосифа Бродског, у режији Вељка Мићуновића затвориће 18. маја први део другог издања мини фестивала „Наши дани“. Редитељ Вељко Мићуновић истиче да „парадокс демократије вероватно лежи у томе што „себе сматра за Добро, што вечно жели добро, а у процесу демократизације најчешће чини Зло“. Појединац се ту налази у безнадежно подређеном положају и нема могућност да узврати. Све шансе су на страни противника. Морална супериорност човеку не нуди никакву утеху. На располагању му остају само сопствени образ, капут, кошуља и пар ногу које су у стању да корачају сат или два. Али за разлику од индивидуе која посустаје, демократија не стаје. Она иде. Извитоперена, злоупотребљена, вишеструко силована и гневна.“

У представи играју: Озрен Грабарић, Арпад Месарош, Габор Понго, Ивана Николић и Тамара Алексић.

Мини фестивал „Наши дани“ наставиће се наредне сезоне, када ће представе СНП-а бити изведене у новембру у престоници. Сви заинтересовани, улазнице могу пронаћи на Благајни СНП-а или путем сајта Српског народног позоришта.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести