Мини фестивал Наши дани почиње 7. маја у СНП-у

НОВИ САД: Пет представа Београдског драмског позоришта (БДП) имаће прилику да погледа публика на сцени Српског народног позоришта (СНП) у Новом Саду, на новом мини фестивалу „Наши дани“ од 7. до 11. маја, у оквиру недавно потписаног споразума три театра - СНП, БДП и Новосадског позоришта.
srpsko narodno pozoriste
Фото: Dnevnik (Filip Bakić)

На програму фестивала ће бити остварења из најновије продукције БДП-а, као што су „Фине мртве д(ј)евојке“, „Читач“, „Ружни, прљави, зли“, „Дивље месо“ и „Тихо тече Мисисипи“.

Комад „Фине мртве д(ј)евојке“ хрватског драмског писца Мата Матишића, у режији Патрика Лазића, биће изведен 7. маја на сцени „Пера Добриновић“, у најстаријем српском театру.

Кроз причу о лезбијском пару који покушава да оствари миран живот, те његовим суочавањем са неразумевањем и предрасудама, аутор дотиче низ непријатних, социјалних питања, како је урађено и у истоименом филму у режији Далибора Матанића.

"Суседство, у ком је пар требало да оствари сањану идилу, одиграће им посмртни марш чије кораке врло добро и уиграно знају све комшије", забележио је редитељ Патрик Лазић.

У представи играју: Ива Илинчић, Ивана Николић, Јадранка Селец, Милан Зарић, Паулина Манов, Иван Томић, Иван Зарић, Даниел Сич, Слађана Влајовић, Владан Милић, Зоран Ђорђевић, Младен Совиљ.

Наредног дана, 8. маја, публика ће гледати „Читач“ према чувеном роману немачког писца Бернарда Шлинка, у режији Бориса Лијешевића.

Роман представља анализу конфликта послератне генерације с Холокаустом и концентрационим логорима, и поставља морална питања о исправности суђења нацистима у послератној Немачкој.

Снимљен је и награђивани филм у режији Стивена Далдрија, са Кејт Винслет и Рејфом Фајсном, када је глумица освојила Оскара за најбољу главну женску улогу (2009).

У представи играју: Мирјана Карановић, Марко Грабеж, Слободан Бода Нинковић, Јадранка Селец, Милица Зарић и Иван Томић.

Недеља, 9. мај, резервисан је за представу „Ружни, прљави, зли“ према сценарију истоименог италијанског филма Еторе Сколе, редитељке Ленке Удовички.

То је црнохуморна прича о људима са маргине, о огромној породици која живи у претрпаној страћари, у нехигијенском насељу на ободу Рима.

Главни јунак, једнооки Ђаћинто је и глава породице састављене од четири генерације, које се издржавају углавном крађама и проституцијом, али и радећи све друге послове - поштене или непоштене.

Ђаћинто је за губитак ока од осигурања добио поприличну суму, коју одбија да дели са породицом.

Новац троши на себе и крије га од осталих чланова породице, који непрекидно покушавају да му га украду, а он непрекидно их злоставља вербално и психички.

Играју: Озрен Грабарић, Александар Вучковић, Александар Јовановић, Вања Ненадић, Ива Илинчић, Ивана Николић, Иван Заблаћански, Јана Милосављевић, Јово Максић, Марко Гверо, Милан Зарић, Милена Јанчурић, Нађа Секулић, Наташа Марковић, Нина Јанковић/Дуња Стојановић, Слађана Влајовић.

У понедељак, 10. маја публика ће гледати најновију продукцији БДП-а „Дивље месо“ Горана Стефановског, у режији Јагоша Марковића, чија је премијера била у протеклу суботу, 24. априла.

Комад је праизведбу имао 1979. у Скопљу, од тада је било више верзија на сценама бивше Југославије, а у Београду није никада игран, све до сада.

Наступају: Јово Максић, Сандра Бугарски, Лука Грбић, Марко Тодоровић, Александар Вучковић, Андријана Ђорђевић, Љубинка Кларић, Вања Ненадић, Павле Пекић, Емир Ћатовић, Милан Чучиловић, Јана Милосављевић и Александар Јовановић.

Последњи дан, првог дела мини фестивала „Наши дани“, 11. мај, биће у знаку дела „Тихо тече Мисисипи“ по роману добитника НИН-ове награде Владимира Табашевића, у режији Ивице Буљана.

Овај комад заокружује причу о једној држави, веку и идеји, нудећи поражавајући интимни биланс њиховог краја.

У прози и на сцени се преплићу историја и интима, лично и идеолошко, осликавајући крај једног века и распад једног друштва, земље, породице.

Играју: Александар Јовановић, Бранка Катић, Владан Милић, Весна Чипчић, Дуња Стојановић, Јана Милосављевић, Младен Совиљ, Милош Петровић Тројпец, Милан Зарић, Никола Малбаша.

Мини фестивал „Наши дани“ наставиће се наредне сезоне, када ће представе БДП-а бити изведене у Новосадском позоришту у септембру, док ће тај театар узвратити посету БДП-у, у октобру.

Београдска публика ће у новембру моћи да погледа пет представа СНП-а: „Бура“ Вилијама Шекспира, у режији Кокана Младеновића, „Ко је убио Џенис Џоплин?“, редитељке Соње Петровић, „Травничка хорника“ по роману Иве Андрића, у режији Никите Миливојевића, „Тариф“ по Молијеру и „Крваве свадбе“ Г. М. Лорке, обе у режији Игора Вука Торбице.

EUR/RSD 117.1262
Најновије вести