Мјузикл „Ја сам Милева Марић Ајнштајн” на сцени СНП-а у фебруару

У Српском народном позоришту, на сцени “Јован Ђорђевић”, 13. и 14. фебруара биће изведен мјузикл “Ја сам Милева Марић Ајнштајн” плесног студија Вива денс академи из Новог Сада, у режији, по сценарију и драматизацији Владислава Велковског и Ивана Вање Алача. Ова плесна представа у 14 чинова инспирисана је књигом “Други Ајнштајн” америчке списатељице Марије Бенедикт (”The Оther Einstein”).
srpsko narodno pozoriste dnevnik
Фото: Дневник (Б. Лучић)

Уз 40 младих плесача студија Вива денс академи, учесвују и специјални гости - глумица и певачица Маја Брукнер, и плесни клуб “Point” из Новог Сада, који води балерина Милана Митровић. Такође учествује и удружење Хор Свети Роман Слаткопојац из Петроварадина.

Главна улога Милеве Марић Ајнштајн поверена је балеринама Анђели Јоковић и Уни Дураковић, које важе за једне од најтрофејнијих и најуспешнијих младих плесачица у Србији. Милеву Марић у млађим данима играће Николина Јанковић, Сара Миљевић, Симона Бајић и Миа Живковић. У улози Алберта Ајнштајна су Лука Станковић и Стефан Сабо (чланови хора Слаткопојац). Балерина Срна Матковић играће Алберта Ајнштајна у раној младости. Лик оца и мајке Милеве Марић тумачиће Милорад Миљаковић и Маја Брукнер.

- Ово је четврто извођење мјузикла “Ја сам Милева Марић Ајнштајн” (премијера је била 10. јануара 2021. у Новосадском позоришту) прилагођеног свим старосним добима, којем је и поред значајне уметничке вредности коју пружа, евидентна и улога у популаризацији родне равноправности, али и саме културе живљења, кроз призму велике историјске личности каква је била Милева Марић Ајнштајн – напомињу у овом нашем најтрофејнијем плесном клубу, у којем се полазници едукују о плесу, сценској уметности, историји уметности, глуми, акробатици и певању.

Текстове песама у мјузиклу припремиле су Марина Козаченков и Славица Љујић. Кореографкиња је Гордана Орешчанин, иначе потпредседница светске плесне организације од 2012, и добитница свих највиших међународних признања у модерном плесу као спорту и као уметности. На овом мјузиклу радили су и кореографи Александар Бошков и Сташа Кукић. За дизајн светла задужен је Тихомир Стојшин, студент АУНС. Укупно 189 костима направила је некадашња балерина Вива денс студија, а сада костимографкиња Наташа Вранешевић, а захтевне сценске реквизите и костиме припремила је костимографкиња Кристина Бабић.

Редитељ Владислав Велковски из Пожаревца дипломирао је на смеру мултимедијална режија на Академији уметности у Новом Саду, у класи професора Никите Миливојевића. Режирао је документарни филм „Земља живих”, музичко-сценски перформанс „Пловидба” у оквиру пројекта „Уметници сад” Фондације 2021, и монодраму „Док бејах мртав”, у којој је и извођач. Београђанин Иван Вања Алач је дипломирао такође мултимедијалну режију на АУНС, у класи Никите Миливојевића. Режирао је више кратких филмова.

Овај мјузикл ће у СНП-у бити изведен у три термина: 13.фебруара у 19 часова, и 14.фебруара у 17 и у 19 часова. Пројекат је продуциран под покровитељством Града Новог Сада – ЕПК.     

Н.Пејчић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести