Мултимедијална платформа савремене женске уметности: Арт или пакт

НОВИ САД: Мултимедијална платформа савремене женске уметности, теорије и активизма К.А.Т. почиње данас у Новом Саду и кроз различите програме траје до 1. децембра. Друго издање К.А.Т. платформе посвећено је теми Арт или Пакт.
performans
Фото: Performans novosadske umetnice Danice Bićanić

Феминизам као политичка идеологија освојио је за жену статус политичког субјекта и пружио јој могућност учешћа и одлучивања у пољу политичког. Али феминистичка политика не интервенише само у пољу политике у строгом смислу, него је реорганизовала и различита подручја знања и теоријског промишљања. Не мање битно, она је уздрмала и редефинисала поље уметности, наводе организатори ове платформе.

Уметност надахнута теоријом и праксом феминизма баштини његов субверзивни потенцијал и налог да пропитује и доводи у питање важеће каноне и обрасце понашања, мишљења и уметничког деловања, а тиме и актуелне структуре моћи које их прописују и подржавају. Отуд је за ту уметност дилема Арт или Пакт увек актуелна и судбинска.

Програм почиње вечерас у 19 часова изложбом „Перформанс, перформативност и документ" у Галерији СУЛУВ –а, на којој ће се представити савремене уметнице и уметничке групе различитих генерација које у свом раду артикулишу питања политичког, економског, културолошког, јавног и приватног положаја жена. Аутори концепта су Андреа Палашти и Дејан Васић који је и кустос, у сарадњи са Вером Копицл и Силвиом Дражић. Уметнице и ауторке су Даница Бићанић, Ивана Смиљанић, Лана Чмајчанин, Лала Рашчић, Олга Димитријевић, Тања Остојић, Власта Делимар, као и уметничке групе: Доплгенгер (Исидора Илић и Бошко Простран) и Фемкање (Бојана Кнежевић и Катарина Петровић). Радови ових уметница на различите начине одражавају и доводе у питање статус женског идентитета, те указују на разлике сопственог уметничког искуства. Као централно место изложбе аутори су поставили перформанс, који подразумева употребу тела као уметничког средства изражавања. Тело је тачка укрштања социјалног уређења и субјекта, представљеног у опозицији спољашњег (јавног и друштвеног) и унутрашњег (интимног и приватног).

Вечерас у Малом ликовном салону Власта Делимар изводи перформанс "Право на оргазам после шездесете". У оквиру програма К.А.Т. платформе биће организована и конференција “Политике тела у савременој уметничкој пракси”, коју чине два тематска блока “На граници уметности и политике” и “Женско културно наслеђе – модели чувања и презентације”. У оквиру ових тема у Галерији Матице српске и МСУВ биће приређени разговори са уметницама Иваном Смиљанић и Ланом Чмајчанин, сценско читање драме Олге Димитријевић „Ја често сањам револуцију", а предавања из различитих оболасти свог деловања ће одржати Власта Делимар, Владислава Гордић Петковић, Милеса Милинковић,  Маја Седларевић, Соња Јанков, Оливера Панчић, Гордана Тодоровић, Јелена Огњановић, Лидија Мустаданагић и Сузана Милевска, док Даница Бићанић изводи перформанс "Љубавни исечци за Џенесис Пи-Ориџ Брејера", а предавање-перформанс група Фемкање. У програму К.А.Т. платформе су и промоције књиге “Милица Милетић Томић- Поуке и полемике” коју је приредила Вера Копицл (СФО (Ре)конекција, Нови Сад, 2017), и Лексикона Тање Остојић.

Мултимедијална платформа К.А.Т. део је пројекта „Нови Сад – европска престоница културе".

Н. Попов

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести