Музика и у “Боливуду” и “Еротизму” на предстојећем Нишвилу

НИШ: Плесну представу “Плави слон” Египатског модерног плесног театра из Каира, која је синоћ изведена на сцени Српског народног позоришта, видеће ових дана и публика Нишвила, у оквиру театарског програма овог познатог нишког интернационалног џез - фестивала.
nisvil
Фото: Iz predstave "Bolivud" (narodnopozoriste.rs)

У селекцији Маје Митић, од 3. августа нишвилској публици, поред музике, и филмова, биће понуђене и позоришне представе неколико трупа из наше земље и иностранства.

Првог дана, 3. августа, гостоваће грчки “Ома студио” с Крита, који ће извести представу “Орфеј и Еуридика”, као и поменута представа “Плави слон” из Каира. Други дан је препуштен домаћим снагама. Народно позориште из Београда ће 4. августа извести представу “Боливуд” ауторски пројекат Маје Пелевић, а група “Врум” представу / концерт “Еротизам” на музику / концепт Марка Грубића и текст Милене Богавац.

Живот становника малог града на граници прекида изненадна вест: долазак великог боливудског продуцента који хоће да купи малу фабрику, у њој направи велики боливудски студио и отвори нова радна места, што у малом граду није честа појава. Та изненадна вест је узбудила глумце из позоришта који су одлучили да продуценту направе приредбу и тиме повећају шансе за улоге у будућем боливудском спектаклу. Град је опет ујединила заједничка идеја и колективни ентузијазам, али живот ко живот – пун је неочекиваних обрта. Кроз бајковиту утопију о доласку Боливуда у наше крајеве покушали смо да испричамо причу о свима нама и на шта смо све спремни када нам се нуди боља будућност. Долазак Боливуда тако постаје повод за причу о краху индустрије, ксенофобији, дивљој приватизацији, лажним световима, а све то кроз песму и игру под слоганом “хлеба ако немају, дајте им колаче”, каже Маја Пелевић, ауторка овог “социјалистичко-федеративног” мјузикла, који ће бити изведен и на предстојећем Битефу.

У представи играју: Милош Ђорђевић, Јелена Ђокић, Данијела Угреновић, Сузана Лукић, Павле Јеринић и Бојана Ђурашковић. Композитор је Ања Ђорђевић, а у представи учествују и музичари Невена Пејчић, Александар Солунац и Данило Тиранинић.

Аутори представе / концерта “Еротизам” наводе да у жељи да о сексуалности говоре “на начин који није ни порнографски, али ни научно-медицински, циљ нам је да направимо интермедијално дело хибридне форме. Оно укључује елементе концерта, перформанса, позоришта и видео-арта, као и секвенце интеракција са публиком. Драматуршку основу дела чини седамнаест песама, чији се текстови баве феноменима везаним за третман сексуалности у савременом друштву.” Извођачи су Исидора Симијоновић, Џамал Ал Кисвани и Марко Грубић.

Два перформанса најављена су за 5. август на Нишвилу. Први је “Исплачи се”, америчких компанија Артспот продакшн и Мондо бизаро, која се изводи у облику процесије и “шета” кроз град. Друга је француска представа “Све о Моро”, посвећена познатој глумици Жани Моро, у извођењу музичког театра “Вои полифоник” из Марсеја. Позоришна академија “СТА” из Шангаја гостоваће 6. августа с представом “Легенда о Белој Лејди”, а Народно позориште из Букурешта извешће представу “Меџик национал” у којој музика има значајно место.

У пратећем програму, савремену плесну представу “Раскрснице” извешће 7. августа бугарска “Стрит денс компани”, а 8. августа је најављен перформанс “Додир”, у извођењу “НептунКујне” из Београда, у којем играју Клаудиа Шарић - Марић и  Горан Орге Николић. За крај, од 9. до 12. августа биће изведене четири представе за децу.

Н. Пејчић

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести