На Дан позорја уручена Стеријина награда Види Давидовић

- Нисам знала колико ће комад бити препознат. У мени, чучао је страх. Шта ако некоме рат више није битан? Шта ако никога не занимају девојке у кабинама “Заре”? - делић је листе недоумица са којима је Вида Давидовић писала своју дипломску драму “Мали ратови и кабине ’Заре’”. - Све ово “шта ако” се и урушило пред једном кабином, где ме је затекао позив да сам добила Стеријину награду. Вриснула сам од среће! Драго ми је што неко све то ипак цени као важно.
pozoriste scena pixabay
Фото: pixabay.com

“Мали ратови и кабине ’Заре’” Виде Давидовић драма је која је једногласном одлуком жирија победила на конкурсу Стеријиног позорја за оригинални домаћи драмски текст 2021/ 2022. Награду је јуче, на Дан Позорја, уручио представник жирија, редитељ Душан Петровић, а чланови су још били Спасоје Ж. Миловановић и Мирко Демић. Добитница је затим прочитала говор захвалности који би могао да носи и наслов “Баш вама, баш овде, баш данас!”.

Из драматуршке белешке Жељка Јовановића октривамо да награђена драма има радњу у кући на брду, надомак града, деведесетих година прошлог века, у Босни и Херцеговини, где живе Мала, њен Брат и њихова Мама, у друштву Нежељене и Мушкарца који је ту да време брже прође. Из фрагментарне, радња прелази и у разговор о последицама рата, трансгенерацијским односима и обрасцима трауме која се преноси са колена на колено. Поглавља драме прате стихови песме “Ћирибирибела” групе “Бијело дугме”, што је драматург Жељко Јовановић окарактерисао као упозорење које нико није чуо.

Специјално признање у виду Стеријине статуете јуче је добио и Горан Ковачевић, директор фирме “Гомекс”, која већ дуго спонзорише рад Позорја.

Директор Стеријиног позорја Мирослав Мики Радоњић награду Види Давидовић образложио је речима да је она, иако установљена у скорије време, уткана у темеље рада куће која је на јучерашњи дан 1956. године и основана због развоја и афирмације драмског стваралаштва. Награда за “Гомекс” је признање ономе што се данас зове друштвено одговорна компанија.

Радоњић је за почетак априла најавио и саопштење селекције за предстојеће фестивалско издање Стеријиног позорја, које традиционално привлачи највише пажње. Ове године за разлику о претходних, по свему судећи, биће оржано у традиционалном периоду - крајем маја, почетком јуна - уз све главне и пратеће садржаје, укључујући Позорје младих, без ограничења епидемиолошких мера.

        И. Бурић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести