Награда „Пеђа Томановић“ Мии и Вукашину

НОВИ САД: Млади глумци Миа Симоновић, Вукашин Ранђеловић и Ивана Панчић, добитници су награде “Предраг Пеђа Томановић” за 2018, саопштено је јуче на конференцији за новинаре у Српском народном позоршту.
predstava
Фото: Mia Simović i Vukašin Ranđelović/Dnevnik (Branislav Lučić)

Жири је доделио равноправне награде Мии Симоновић и Вукашину Ранђеловићу, за улоге (Ана и Милош) у представи “Моћни ренџери не плачу” Тијане Грумић, у режији Тијане Васић. Ивана Панчић је ово признање, по одлуци Академије уметности у Новом Саду, добила као најбољи студент који је завршио мастер студија глуме на АУНС, с просечном оценом 9,78.

Имена награђених саопштавају се сваке године на Предрагов рођендан 17. јануара, а овај 25. пут, добитницима ће бити уручена 25. јануара, на сцени “Пера Добриновић” СНП - а, пре почетка представе “Антигона 1918”.

Двоје младих глумаца се у претходној години у представама СНП -а истакло у више улога и својим радом и талентом потпуно су оправдали пријем у ансамбл Драме СНП -а. Жири сматра да је награда израз поверења и афирмације глумачке посвећености, признање за приврженост како СНП -у, тако и позоришној уметности уопште. У години изузетно богатој добрим глумачким креацијама, важно је нагласити да су њих двоје имали изузетну подршку комплетног ансамбла СНП –а, напомиње у образложењу ове награде жири, у којем су били глумац и директор Новосадског позоришта / Ујвидеки синхаз Валентин Венцел, позоришна критичарка Наташа Гвозденовић и редитељ Предраг Штрбац.    

Ово признање додељује Задужбина “Предраг Пеђа Томановић”, која носи име једног од наших најталентованијих глумаца.

Предраг Томановић је на сцени СНП -а остварио незаборавне улоге које се памте и данас, након 25 година од његовог одласка с овог света. „Награда која носи име Предрага Томановића остаје трајно посвећена глумцима његовог духа, његове осећајности и заиграности, свим оним врсним играчима који ће, и у временима после свих одсањаних снова, наставити започети (и његов) позоришни сан, сан пред стварношћу”.

Како је на конференцији за новинаре истакла Предрагова мама Милена Томановић, разлози који су потакли породицу да оснује ову награду је жеља да млади таленти буду препознати, и да се за њих чује и зна.

Предраг Томановић био је од оних глумаца који је у људима који су га гледали на сцени остављао емотивни отисак, напоменуо је на конференцији за новинаре Валентин Венцел, додајући да управо то од осталих одваја  младе добитнике ове награде, те да је то пресудило и у одлуци жирија.

Двоје младих глумаца тек су од прошле године чланови ансамбла СНП -а, и не само да су примећени у протеклој години, него доказују да постоји потенцијал који ће бити врло значајан сегмент будућности СНП –а, указао је Венцел.

У тих годину дана, Вукашин Ранђеловић је био ангажован у више представа СНП -а (“Небески одред”, “Ивона, бургундска кнегиња”, “Виолиниста на крову”, “Илустована енциклопедија нестајања”, “Моћни ренџери не плачу”, “Крваве свадбе”, “Вештице из Салема”), а остварио је и више улога у другим продукцијама, академском позоришту “Промена”... 

Другачији је рад у великој институцији. Требало ми је времена да се на то навикнем и да створим свој систем како бих пружио најбоље од себе у улогама. У овом тренутку, прилично сам задовољан стварима које сам досад радио. Сада су у плану неке нове улоге, поменуо је Ранђеловић, говорећи о својим досадашњим глумачким ангажманима.

И Ивана Панчић је јуче на конференцији за новинаре говорила о томе како јој је поверена велика улога у представи “Вештице из Салема” СНП -а, те да је тај њен први ангажман за њу врло драгоцен. Ово позориште јој је пре тога пружило и прилику да на Камерној сцени изведе своју мастер представу “Сиви вртови”.  

Миа Симоновић је до сада, поред осталих ангажмана, остварила улоге у представама СНП -а:“Вечити младожења”, “Три лица самоће”, “Илустрована енциклопедија нестајања”, “Госпођа министарка”, “Моћни ренџери не плачу” и “Вештице из Салема”. Добитница је награде “Предраг Пеђа Томановић” за најбољег студента мастер студија 2016.

Н. Пејчић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести