Награда Терпсихора играчима Балета Народног позоришта

БЕОГРАД: Награда "Терпсихора" Удружења професионалних балетских играча, кореографа и балетских педагога Србије припала је играчима Балета Народног позоришта за извођење два једночина балета Радуа Поклитаруа, "Жене у Д молу" и "Дуга божићна вечера"
balet EPA MAGALI GIRARDIN.jpg
Фото: EPA (MAGALI GIRARDIN)

Трочлани жири у саставу: редитељ Никита Миливојевић (председник), солисткиња балета Народног позоришта Јасна Пауновић и редитељ Александар Николић оценио је да су чланови Балета националног театра специфичним савременим плесним изразом дочарали спектар емоција и тиме доказали да заслужују врхунска признања управо због оваквог начина игре. 

"Као ансамбл и као појединци доказали су да су освојили слободу својих потенцијалних могућности", стоји у образложењу.

Специјална похвала припала је играчима камерног кореографског дела "Четири песме за Тађа", у кореографији Александра Илића, које је премијерно изведено на прошлогодињем Фестивалу кореографских минијатура у оквиру програма "Вече великана".

Поетску реминисценсију новеле "Смрт у Венецији" Томаса Мана извело је четири играча "неспутано следећи чисту идеју кореографа минималистичким начином, снажно потстакнути еруптивним набојем суздражних емоција". 

Млади играчи Владимир Чубрило, Бранко Митровић, Борис Видаковић и Јакша Филиповац су мајсторски владали својим телом које је као најфинији инструмент испевало лабудову песму и потоњу реинкарнацију неутаживе туге и жеље за младошћу, које је у Прологу симболично пратећи елегичан текст наговестио пети учесник Ашенбах Теодора Сујић, наведено је у образложењу.

Специјална похвала им се додељује, како је истакнуто, не само као признање за постигнуто, већ пре свега као потстрек за даље напоре и не одустајање од труда да би се достигли врхунски резултати. 

"Не треба сумњати да је њхова будућност игра, а још више да је будућност игре у њиховим рукама", нагласио је жири.

Награда и Специјална похвала "Терпсихора", престижно признање појединцима или институцијама у области уметничке игре, коју је пре шест година установило Удружење професионалних балетских играча, кореографа и балетских педагога Србије, биће уручено лауреатима на светски Дан игре, 29. априла, у 13 часова у Музеју Народног позоришта у Београду. 

Награду су материјално помогли Министарство културе и информисања Републике Србије и Институт за уметничку игру из Београда.

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести