Најављен пети Шекспир фест у Чортановцима

Вила “Станковић” као “Глоб”, а Дунав као Темза - слика је коју је одаслао на почетку јучерашње конференције за новинаре редитељ Никита Миливојевић, оснивач и директор “Шекспир феста”, који ће пети пут за редом бити одржан у Чортановцима, у питорескном окружењу виле “Станковић”, надомак Дунава. - Како су ствари у једном тренутку кренуле, мислио сам да ћу овде сам да играм Шекспира.
е

“Шекспир фест” је поново задобио финансијску подршку надлежних републичких и покрајинских институција, Општине Инђија, задржао партнерство са осигуравајућом кућом “Уника” (око десет милиона динара), па ће публику ове године, од 28. јуна до 3. јула, дочекати у пуном сјају.

– Увек се трудим да имамо нови Шекспиров наслов – рекао је Миливојевић, најављујући представу “Тит Андроник” Загребачког казалишта младих (ЗКМ), на отварању Шекспир феста. – Редитељ Игор Вук Торбица је наш назанимљивији редитељ млађе гнерације, а ЗКМ престижно позориште. Само из техничких разлога, представа ће бити одиграна у Српском народном позоришту. Надам се да ће то вече падати киша.

Ово и није била шала. Кад год пада киша, “Шекспир фест” се сели у Српско народно позориште. А фестивал је заиста спектакуларан кад се одиграва у вили “Станковић” у Чортановцима, за коју публика из Новог Сада и Београда, има организован превоз, по цени карте од 300 динара.

У остатку главног дела програма, најављена је представа “Молим, наставите”, трупе “Dreams Come True” (Швајцарска, Француска, Шпанија). Миливојевић је рекао да се ради о битефовској представи у којој је све концептуализовано. Игра се само сцена Полонијевог убиства, односно цела представа је креирана као суђење. Форензичари, тужиоци, адвокати, вештаци, судије, порота, износе случај у којем је Хамлет главни окривљени. Сведок је и Офелија, а одлуку о кривици, као својеврсна порота, доноси публика.

– Реч је о изузетном, непоновљивом позоришном чину, у којем ће бити ангажовани домаћи глумци, чак и прави судија – открио је Миливојевић, задржавајући дозу интриге за 29. јун, када ће представа бити изведена. – Јелена Ђулвезан, која игра Офелију, и Александар Милковић, који ће играти Хамлета, у реалности су брачни пар, који чека бебу, па нам се можда Офелија и породи на сцени.

“Кју брадерс” из Чикага су репери који изводе Шекспира. И то је нешто што је Никита Миливојевић изабрао као вредно пажње за овдашњу публику, и фестивале посвећену великом барду широм света. “Кју брадерс” извешће “Два витеза из Вероне”.

За последњу представу у главном програму изабран је “Млетачки трговац” у режији Михаела Гунтера, трупе “Шекспир” из Берлина. Ову представу, Никита Миливојевић је најавио као представу са живом музиком, занимљивим концептом и позадином да редитељ, као Немац, у причи о Јевреју, препознаје део личне историје.

Сунђер Шек

“Шекспир за велику децу” део је пратећег програма петог “Шекспир феста”, који ће ове године бити реализован у Малом позоришту “Душко Радовић” у Београду. “Бура” у режији Никите Миливојевића, радионица “кју брадерс” из Чикага, “Сан летње ноћи” из Атине, “Ромео и Јулија” из Велике Британије, музичко-сценски перформанс студената 2. године глуме Академије уметности Нови Сад, биће на репертоару Малог позоришта “Душко Радовић” од 30. јуна до 3. јула. Јелена Гаврић из “Радовића”, рекла је јуче да Шекспир јесте за децу, са читавим низом животних поука, док год живе неотуђена од игре, у фази “сунђера”.

И. Бурић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести