Најављен први Виминaцијум фест: „Хасанагиница” за финале

БЕОГРАД: У београдском Народном позоришту представљен је нови позоришни фестивал "Виминацијум фест" (Митови стари и нови), који ће се одржати од 3. до 9 септембра и на коме ће у такмичарском делу бити изведено пет представа.
predstava
Фото: Scena iz predstave "Hasanaginica" (uvszinhaz.com)

Селектор и аутор фестивала Михајло Несторовић, иначе директор сомборског Народног позоришта, одабрао је Шекспировог "Ричарда III", у извођењу загребачког театара "Гавела", затим Еурипидове "Феничанке" у извођењу Народног позоришта Сарајево, па представу "Одисеј - сан о повратку" Дечијег позоришта Републике Српске, "Електру" у верзији Данила Киша коју изводи београдско Народно позориште и на крају "Хасанагиницу" Љубомира Симовићева у поставци Андраша Урбана на сцени Ујвидеки синхаза.

Председник Центра за културу Пожаревца Драги Ивић је навео да су у стручни жири ушли редитељ Дејан Мијач, професор ФДУ Миодраг Табачки и драмски уметник Саша Торлаковић.

Одлучено је, казао је Ивић, да сваке вечери публика бира најбољег глумца-глумицу након изведене представер, а да ће на крају фестивала најбоља представа добити награду у облику античке фибуле и новчану награду од 750.000 динара, док ће најбољи глумац или глумица фестивала такође добити скулптуру у облику фибуле и 200.000 динара.

Иначе, уочи отварања фестивала биће приређена изложба сликара Леа Баркароле, који је током лета боравио у Виминацијуму, а његови радови су инспирисани мотивима виђеним на овом локалитету. Само отварање фестивала ће увеличати концерт Оркестра Центра за културу "Гвардија", док ће "Виминацијум фест" затворити сад већ регионално познати пројекат "Рок опера", који је ујединио снаге Новосадског биг бенда, Хора и Оркестра Српског народног позоришта.

М. С.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести