Најбоља представа „Свици” лесковачког театра

Народно позориште из Лесковца, које следеће године прославља 125 година постојања, добило је главне награде жирија на 56. Фестивалу позоришних представа „Јоаким Вујић“ које је синоћ завршено у Врању.
pozoriste publika sedista pixabay
Фото: pixabay.com

Награда за најбољу драмско остварење у целини припала је представи „Свици“, а награда за најбољег редитеља Ксенији Крнајски, која је режирала тај позоришни комад савремене хрватске списатељице Тене Штивичић.

Равноправне награде за глумачка остварења добили су Наташа Станковић, Бојан Вељовић и Петра Димитријевић за улоге у представи „Свици”, као и Марина Перић Стојановић за улогу у „Женидби и удадби“ Књажевско серпског театра из Крагујевца. Награду за најбољи костим припала је Суни Кажић за представу “Свици”, а за најбољу сценографију Горану Стојчетовићу за представу „Ако се пробудиш или као да је важно”, рађену у копродукцији Народног позоришта Лесковац и Народног позоришта Приштина. Награда за најбољу музику отишла је у руке Бранку Џиновићу за представу „Два витеза из Вероне“ у режији Мие Кнежевић Шабачког позоришта. Награду за најбољег младог глумца добила је Аница Петровић за улогу у представи „Нечиста крв“. Специјалне награде добили су и Радомир Стаменковић за дизајн светла у представи „Свици“ Народног позоришта Лесковац и глумачки ансамбл Позоришта „Бора Станковић“ из Врања за представу „Нечиста крв“.

Једоголасне одлуке је донео жири у саставу директор Новосадског позоришта Ујвидеки синхаз Валентин Венцел, професор на ФДУ у Београду Влатко Илић и глумац Ужичког позоришта Слободан Љубичић.

Друга представа коју су Лесковчани радили у копродукцији са приштинским Народним позориштем „Ако се пробудиш или као да је важно“ по тексту Исидоре Милосављевић и у режији Ненада Тодоровића добила је награду Округлог стола за најбољу представу по оцени критичара

Синоћ у част награђенихглумачки ансамбл Народног позоришта у Нишу одиграо је представу „Власт и њена опозиција“, по тексту Небојше Ромчевића, у режији Егона Савина.

        Н. П.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести