Нинковић: Награда "Жанка Стокић" за мене је Оскар

БЕОГРАД: Првакињи Драме Народног позоришта у Београду Наташи Нинковић данас је на Великој сцени националног театра уручена награда "Жанка Стокић", коју додељују Народно позориште у Београду, Компанија "Новости" и Град Пожаревац.
Ninkovic Natasa/Tanjug
Фото: Tanjug

"Не знам какав је осећај добити Оскара и увек сам се чудила добитницима што се тресу, плачу, захваљују свима почев од продуцената и кућних љубимаца, па сам им се чак и мало смејала. Сада се ја управо тако осећам, као да држим свог Оскара", рекла је Нинковић.

"Тресем се, плакала бих и захвалила бих свима са којима сам поделила и најмањи глумачки тренутак на сцени и испред камере и иза ње", признала је Нинковић.

Она је истакла да је велика глумица Мира Ступица, својом иницијативом да се установи награда "Жанка Стокић" извукла из заборава велику глумачку диву.

"Омогућила је нама које смо стале у ред Жанкиних добитница да сањамо наше снове и скривене жеље, а мени, која држим ову нагрду у руци, дала је осећај да ипак има смисла оно што радимо и на томе јој бескрајно хвала", рекла је Нинковић.

Она је нагласила да глума није њена обавеза и нужност што професија обично подразумева.

"То је моја потреба, моја страст, мој простор спотицања, спознаје, слободе и моја велика љубав", подвукла је првакиња Драме Народног позоришта.

Редитељка Снежана Тришић истакла је да Нинковић спада у најинтригантније глумице са којима је до сада радила.

"Наташа Нинковић је постала моја Хеда, затим мој Ева, па краљица Маргарета и у тим нимало лаким и у потпуно различитим задацима увек истрајно и упорно трагала за неком дубљом и темељнијом истином", рекла је Тришић.

Нинковић је, према њеним речима, радознала глумица, али опрезна, истовремено рањива и снажна, суздржана и слојевита, чврста и несигурна, традиционална и савремена, стамена и нежна.

Тришић је приметила да Нинковић од редитеља и глумаца сарадника много тражи, али много више даје, и представља "тајфун талента, интелигенције, набоја и лепоте, који стално изнова интригира, осваја и разоружава".

Глумица Нела Михаиловић рекла је да је поносна што је њена пријатељица са класе ушла у "лигу првих дама српског глумишта", приметивши да су ретке глумице које су за 25 година биле континуирано присутне у позоришту, на филму и телевизији као Наташа Нинковић.

"За њу је глума уточиште у коме дише пуним пљућима, у коме је жива и тако своја и тако посебна. За мене као пријатељ она је незаменљива и неопходна, а таква је и за публику", нагласила је Михаиловић.

За глумицу Светлану Бојковић, иза имена Наташа Нинковић стоји велики глумачки дар, отворен ум, радозналост, срчаност, сјајна енергије, истинољубивост, перфекционизам, храброст, високи циљеви постављени испред себе, а уз то, како је додала, она је и јако лепа.

Глумац Миодраг Крстовић присетио се филма "Спаситељ" Предрага Гаге Антонијевића, у коме је Наташа Нинковић играла његову ћерку, а Антонијевић се надовезао да је морао да убеди тадашњег управника Народног позоришта Александра Берчека да писти младу приправницу да снима филм.

"Аца је рекао: Јањичару, јањичару, не дам да ми упропастите дете и водите у Америку. Нисмо ни сањали да ће она упропастити нас који смо постали вечити зависници од њеног талента" , истакао је Антонијевић, захваливши јој што је оплеменила глумачку професију.

Глумац Војин Ћетковић, Наташин друг са класе, послао је емотивно писмо у коме се присетио дељења сендвича, тајни, сцене и миља и миља пута, њених позива у поноћ да прођу сцену у представи, у којој он чак и не игра, подвукавши да посвећеност одваја врхунске глумце од добрих и да Нинковић већ све њих гледа одозго са тог врха.

Одлуку да се награда "Жанка Стокић" за 2017. годину додели Наташи Нинковић донео је жири у коме су били драмска уметница Милена Дравић (председник), управник Народног позоришта Дејан Савић, главни уредник и генерални директор "Новости" Милорад Вучелић, прошлогодишња добитница Олга Одановић и драмски писац и редитељ Братислав Петковић.

Дравић је уручивши Плакету (рад академског сликара и сценографа Герослава Зарића), коју дарује национални театар, истакла да у Народном позоришту, у које је уткана душа Жанке Стокић, свака глумица тежи да достигне високе стандарде, високу етику и естетику, што је Нинковић својим радом већ успела.

Статуету Жанке Стокић (дар града Пожаревца, рад академског уметника Драгише Милошевића) уручио је председник Управног одбора Центра за културу Пожаревца Слободан Степић, а новчани износ испред компаније "Вечерње новости" новинар Вукица Стругар.

"Ову награду одредиле су две велике глумице - Жанка Стокић и Мира Ступица, глумице различитих уметничких боја, судбина и личности, али обе пођеднако јаких индивидуалности баш као и Наташа Нинковић", рекла је Стругар.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести