Номусов балет „Ромео и Јулија” на сцени СНП-а

Балет “Ромео и Јулија”, Сергеја Прокофјева, али у луткарској верзији, очекује нас на Номусу вечерас од 20 часова на сцени „Јован Ђорђевић“ Српског народног позоришта, у извођењу Луткарске трупе „Пер пок“ из Шпаније, уз Оркестар Опере СНП-а, под диригентским вођством Александра Којића, и уз наратора Милована Филиповића.
e
Фото: Youtube Printscreen

Ово је представа за велике и мале, ванвременска прича, сасвим посебним језиком испричана, напомиње организатор Номуса Музичка омладина Новог Сада, и истиче да су њихове лутке „маштовите, имају душу, способне су да изванредно плешу, али и дочарају љубав и мржњу, снагу вере, последице несрећне судбине, јер су у рукама изванредног тима плесача, глумаца, костимографа, кореографа…“

- Осам је година требало од тренутка када смо почели да маштамо да на сцену ставимо лутке у контекст Прокофјевљевог дела до тренутка када смо их заиста поставили на њу. Сматрали смо да је то невероватна музика за којом смо желели нешто да направимо. Али, у том тренутку радили смо на неким другим пројектима, сарађивали смо са Теријем Гилијамом на филму, између осталог… Знали смо од самог почетка да лутке 80 одсто морају да буду од тканине, јер је то балет, јер је то за покрет занимљиво. Онда смо направили много различитих лутака, истражујући тако тканине и карактере. Хтели смо да испричамо причу тако што ћемо Шекспирову трагедију адаптирати кроз нарацију. Истовремено, морали смо да се одлучимо шта ћемо од целог балета користити, што је било доста тешко, имајући у виду да је балет изванредан – наводе у луткарској трупи „Пер пок“.

Ова шпанска луткарска трупа основана је 1989, с идејом и жељом да популаризује и развија марионетски театар. Од самих почетака сарађује на бројним пројектима, који подразумевају укрштање с другим уметностима – ликовним и аудиовизуелним, филмом и музиком. До сада је „Пер пок“ у својој продукцији урадио занимљиве пројекте инспирисане ремек-делима уметничке музике, попут „Пеће и Вука“ Сергеја Прокофјева, „Сна летње ноћи“ Феликса Менделсона, „Петрушке“ и „Приче о војнику“ Игора Стравинског. Њихове представе су извођене на многим чувеним позорницама у свету.

Н. П-ј.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести