Нова верзија “У раљама живота” премијерно 23. октобра у БДП

БЕОГРАД: Премијера представе “У раљама живота” Дубравке Угрешић, у режији Андреја Носова, биће изведена у суботу, 23. октобра на великој сцени Београдског драмског позоришта, најављено је данас на конференцији за медије.
pozoriste scena pixabay
Фото: pixabay.com

Нови комад је рађен према роману “Штефица Цвек у раљама живота” (1981), који је драматизовала Биљана Србљановић, једна од најзначајнијих драмских писаца у Србији и региону, чије се драме играју на многим европским позоришним сценама.

Јунакиња овог мелодрамског романа Штефица Цвек добила је статус иконе у хрватској књижевности, а дело је постало популарно када је снимљен филм “У раљама живота” (1984) у режији Рајка Грлића, где је насловну улогу имала Витомира Лончар.

Сценарио за филм је писала ауторка романа, а улоге су тумачили Горица Поповић, Велимир Бата Живојиновић, Раде Шербеџија, Богдан Диклић, Мира Фурлан, Миодраг Кривокапић, Предраг Мики Манојловић, Радко Полич и други.

У овој позоришној верзији играју Ива Илинчић, Весна Чипчић, Александар Вучковић, Лука Грбић, Дуња Стојановић, Вања Ненадић, Милош Петровић Тројпец и Марко Тодоровић.

Редитељ Носов је истакао да је привилегија радити у БДП-у са тако јаким глумачким ансамблом и ауторском екипом и допада му се у ком правцу иде овај театар са новим управником Југом Радивојевићем и многим регионалним уметницима.

“Желим само да нагласим, немојте очекивати Штефицу Цвек из познатог филма или романа. Ово није прича о тој јунакињи у Загребу ''80-их година, већ је смештена у Београд данас”, открио је редитељ.

Како је навео, драматизација тог романа иде у правцу важних питања за генерацију оних који имају наивне идеје о љубави и проналажењу животног партнера.

“Фокус нам је на мушко-женском односу какав је он заправо данас, када долази до мимоилажења, да ли лако прелазимо преко увреда и тешких речи. Опет, са друге стране, трудили смо се да реализујемо представу која ће, и поред постављања разних значајних питања, бити за публику забавна. То је негде и циљ позоришта, спојити уметност и забаву”, каже Носов.

Филм је имао заплет у виду јунакиње Дуње, која је режисер телевизијске серије „Штефица Цвек у раљама живота“, где је главна јунакиња службеница жељна љубави.

Њихове приче се паралелно одвијају, и упркос различитим друштвеним срединама у којима живе, постају све сличније. У животима обе даме појављују се и дуго очекивани мушкарци пуни многих обећања.

Комад представља идеју о позицији жене у друштву некад и сад, а позоришна Штефица Цвек у овој верзији јесте глумица Ива Илинчић.

“Интензивно радимо на овој драми већ дуже, готово сам ошамућена од толиких проба. Свакако је ово најзначајнији процес рада који сам до сада имала”, први су утисци младе глумице у успону.

Она је подвукла да је основа представе у филму и роману, али да се драматуршкиња Србљановић прилично одмакла од тога и урадила другачију верзију те приче.

“Признајем, у почетку се нисам пронашла у тексту. Глумцима иначе у овој представи је било јако тешко да се изборе са драмом. Онда смо касније, на сву срећу, пронашли кључ и некако реализовали представу”, откривала је Илинчић процес рада.

Каже да је захвална редитељу што ју је одабрао за ову улогу, јер је лик Штефице "далеко од ње", што је био додатни изазов за глумачку игру.

“Та девојка је веома животна, од крви и меса, пати, трпи, емотивна је, и у неким околностима и ситуацијама смо блиске, у многима не, тако да смо морали да се тражимо. Свакако је у овом пројекту најдрагоценија глумачка екипа, сви су били сјајни. И ово је моја прва велика улога у позоришту”, закључила је Ива Илинчић, у последње време често ангажована у матичном БДП-у, где је недавно имала премијеру дела “Living Room”, а нешто раније “Кишне капи на врелом камењу”.

Њен колега глумац Милош Петровић Тројпец сложио се да је процес рада био тежак, да су се борили са текстом који ће прерасти у задовољавајући резултат, односно у представу коју ће сви волети да играју.

Признаје да му је ово сасвим другачија улога у његовом досадашњем опусу, где је углавном играо грубијане, криминалце и негативан слој људи, и да је било захтевно спровести у дело читаву идеју.

“Врхунски резултат у позоришном и уметничком раду може да се постигне само уз лепу сарадњу и велико разумевање целе екипе, што смо ми овде итекако имали”, нагласио је Тројпец.

Иако најављена, Биљана Србљановић се није појавила на конференцији за медије.

Ово је, иначе, њена прва сарадња са БДП-ом, јер је до сада у Београду углавном имала реализоване комаде у Атељеу 212 (“Породичне приче”, “Алиса”, “Америка, други део”), ЈДП-у (“Београдска трилогија”, “Скакавци”, “Барбело - о псима и деци”, “Супермаркет” и новија - “Врат од стакла”) и Битеф театру (“Пад”, “Мали ми је овај гроб”).

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести