Нови Тврђава театар од 3. до 8. јула у Чортановцима

НОВИ САД: Позоришни фестивал “Нови тврђава театар” биће пети пут одржан од 3. до 8.јула и вили Станковић у Чортановцима, где ће публика на отвореном простору моћи да погледа шест представа.
tvrdjava teatar press
Фото: Dnevnik (Branko Lučić)

Фестивал ће бити отворен представом “Баруфе” (Рибарске свађе) Голдонија, рађеном у копродукцији четири позоришта, у одличној адаптацији Предрага Луцића, како је подсетила на конференцији за новинаре уметничка директорка и селекторка овог фестивала Вида Огњеновић, додајући да то прво вече посвећују овом рано преминулом хрватском редитељу и новинару.

Представу ”Баруфе” у копродукцији Гледалишча Копер, Словенског гледалишча Трста, Градског позоришта Пула и Позоришта Нова Горица, режирао је Вито Тауфер. 

Ове године публика ће имати прилику да погледа представе од Трста до Ђурђуа, поменуо је председник Савета “Новог тврђава театра” глумац Југослав Крајнов, указујући на њихове амбиције да се овај фестивал шири и буде садржајнији.

У овогодишњој селекцији су још представе: “Шупљи камен” Николаја Кољаде, режија Татјана Мандић Ригонат, Установа културе “Вук Караџић”; плесна “Простор за револуцију” ауторке концепта и кореографкиње Исидоре Станишић, Битеф денс компани; “Евгеније Оњегин” Пушкина, режија Борис Лијешевић, новосадско Позориште младих;  “Парада” Александра Галина, режија Козмин Крету, Тудор Виану театар Ђурђу / Румунија;  и “Краљ Лир” Шекспира, режија Диего де Бреа, Народно позориште Сарајево.

Селекција је такмичарска, а о наградама ће ове године одлучивати жири у којем су: редитељ Филип Марковиновић, директор Новосадског позоришта / Ујвидеки синхаз Валентин Венцел и глумица Гордана Ђурђевић Димић.

Фестивал се ове године одржава под слоганом “Пре но што роботи преузму свет”, јер, како Вида Огњеновић каже, “робот и глумац су бинарна опозиција, јер је позориште сигурна кућа за хумано доживљавање и схватање света”.

Фото: Dnevnik (Branko Lučić)

Зато и кад роботи победе и вештачка интелигенција преузме на себе осмишљавање свега, и тада ће, уз поезију и неке друге уметности, позориште остати изван њених моћи, као непокорени врт некодираних чуда. Ево и овај наш, пети по реду, фестивал “Нови тврђава театар” настоји да за то буде добар пример, указује Вида Огњеновић.  

Карте за представе, које стају 700 динара (комплет 3.500), с урачунатим превозом аутобусом до Чортановаца, почеће да се продају 18. јуна у “Гигстиксу”. Аутобус ће кретати сваког дана у 19.30 часова са стајалишта испред Српског народног позоришта, а представе почињу у 21 час у Чортановцима.

За продукцију фестивала задужени су Удружење грађана “Нови тврђава театар” и Студентски културни центар Нови Сад, а организатор је “Лауреат”, новосадска агенција за менаџмент и заступање аутора и глумаца. Покровитељ фестивала је Покрајинска Влада, а генерални спонзор је Војвођанска банка.

Н.П-ј.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести