Новосадско позориште гостује у Мађарској: Фестивалски живот „Гробнице...” и „Мале мађарске порнографије”

Новосадско позориште / Ујвидеки синхаз спрема се ових дана за пут у Мађарску, где ће њихове две представе учествовати на два фестивала, у Сегедину и Будимпешти.
 Iz predstave “Grobnica za Borisa Davidoviča” Foto: S. Doroški
Фото: Из представе “Гробница за Бориса Давидовича” Фото: С. Дорошки

Најпре ће 10. априла новосадски глумци гостовати у Сегедину, на фестивалу “Реками”, на којем ће извести вишеструко награђивану представу “Гробница за Бориса Давидовича”. Два дана касније, 12. априла, у Будимпешти, у оквиру Смотре мађарских позоришта, биће изведена њихова представа “Мала мађарска порнографија”.

Представу “Гробница за Бориса Давидовича”, рађену по чувеном делу Данила Киша, режирао је Александар Поповски, и она је прошле сезоне проглашена за најбољу на свемађарском говорном подручју. “Мала мађарска порнографија” такође је награђена на неколико домаћих фестивала. Ова представа такође је рађена по литерарном предлошку, односно истоименом роману славног мађарског писца Петера Естерхазија, који је на сцену Новосадског позоришта поставио Никита Миливојевић.

„У обе представе игра скоро цео ансамбл ове позоришне куће, чију игру домаћи позоришни критичари готово увек апострофирају као посебну“, истичу у овом театру.

„С посебном температуром ансамбл ишчекује играње “Мале мађарске порнографије” у будимпештанској “Талији”, због теме којом се бави (отварање полицијских досијеа), а која је у суседној Мађарској и даље врло болна.“

Н. П-ј.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести