НТТ од 4. до 8. септембра у Чортановцима: Устук свакој злости

НОВИ САД: Под слоганом „Одбрана загрљаја” од 4. до 8. септембра у Вили Станковић у Чортановцима биће одржано седмо издање фестивала Нови тврђава театар.
p
Фото: Predstava "Upotreba čoveka" na programu festivala 4. i 8. septembra

По речима уметничке директорке НТТ-а, редитељке Виде Огњеновић, у ово „коронарно” време, када се препоручено удаљавамо једни од других, а на загрљај се гледа као на опасност пар екселанс, организатори фестивала су одлучили да ипак не одустају - „устук свакој злости”, како би то рекао Лаза Костић. И пред публиком, која ће бити лимитирана због поштовања епидемиолошких мера, у пет ће се дана наћи три представе: „Употреба човека” по култном роману Александра Тишме у режији Бориса Лијешевића, Толстојева „Ана Карењина” у виђењу Дејана Пројковског, те „Олеана”, комад Дејвида Мамета који је на сцену поставила Вида Огњеновић.

Члана Савета НТТ-а Владимир Хоровиц открио је јуче на конференцији за новинаре да је реализација фестивала била могућа само захваљујући разумевању Републике, Покрајине и Града, будући да су готово сви спонзори одустали уз образложење да „није време”.

Нажалост, нисмо успели да их убедимо у то да је свако време - време за културу. Упркос тим недаћама, фестивал смо и организовали и одржаћемо га, те ћемо и тиме показати да се култура није разболела, навео је Хоровиц.

Редитељ Борис Лијешевић, који је са Федором Шилијем и драматизовао Тишмин роман, открио је да је сценско читање „Употребе човека” дуго сазревало.

Никада до сада није ни екранизован ни драматизован овај роман који ме и узбуђује и плаши. Поготово јер смо данас опет сведоци колико се поново кокетира с тим опасним идејама које своје мрачно исходиште имају у - крематоријумима. При томе је био истински драматуршки подухват ’превести’ на позоришни језик ту импозантну фреску новосадског живота, предратног, ратног и поратног, пре свега због њене компликоване структуре  и небројених рукаваца у које одводи Тишмино приповедање, навео је Лијешевић.

Представа „Употреба човека”, која ће у петак премијерно бити изведена пред домаћом публиком и репризирана 8. септембра, реализована је у копродукцији НТТ-а, Града театра Будва, сарајевског „Ист вест центра” и Ујвидеки синхаза, на чијем ће се редовном реперотару налазити од октобра. Глумац Југослав Крајнов, тумач главне улоге у „Употреби човека”, није крио узбуђење због чињенице да ће после пуних шест месеци принудне паузе поново изаћи на сцену, пред публику, а сличну позитивну трему осећа и његова партнерка у представи Емина Елор.

Током креативног процеса пуно смо разговарали и размишљали о значењу сваке Тишмине реченице, тако да верујем да ипак неће бити тешко да се вратимо у свет ’Употребе човека’, рекла је Емина Елор.

Када је реч о представи „Ана Карењина”, она је премијерно изведена крајем октобра прошле године на сцени Ујвидеки синхаза и пре неколико дана је гостовала на 32. фестивалу мађарских позоришта у Кишварди, где је Марта Береш, која тумачи насловну улогу, проглашена најбољом глумицом.

„Ана Карењина” ће се у оквиру НТТ-а играти 5. и 6. септембра, док је дуо драма „Олеана”, иначе мастер представа двеју студенткиња београдског Факултета савремених уметности, Аннамарие Серда и Јоване Тодоровић, на програму у понедељак. Иначе, Вида Огњеновић је потврдила да ће представе из региона, које су биле предвиђене у овогодишњој селекцији а из објективних разлога нису могле да дођу у Чортановце, бити део следећег, осмог поглавља Новог тврђава театра.

М. Стајић

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести