Нушић на сцени Народног позоришта у Кикинди

КИКИНДА: У Народном позоришту у Кикинди су у току пробе за комедију “Сумњиво лице” Бранислава Нушића, а ражија је поверана Југу Радивојевићу, са којим ансамбл кикиндског позоришта до сада није радио.
kikinda sumnjivo lice
Фото: pozoristekikinda.rs

На кикиндској сцени Нушић се одавно није играо, па се глумачка екипа додатно радује, док редитељ Радивојевић каже да је пред њима велики писац, велики наслов и велику одговорност, а премијера је планирана за 23.фебруар.

Верујем да ћемо направити представу која ће бити битна публици, јер желимо да се кроз комедију лечимо, да тако говоримо о стварима које нас муче. Нећемо променити свет, али можемо утицати на појединца у публици да отклони неке своје дилеме. Верујем да ћемо направити дуговечну представу, која ће на најбољи  начин представљати овај ансамбл и која ће имати своје фестивалске амбиције, што су нам намере и мотиви, поручује Радивојевић.

Редитељ обећава да ће ово читање “Сумњивог лица” бити изненађујуће, али да неће изневерити писца, јер ће поштовати његов текст и реченицу. Прича се тиче и нас у овом времену, па је премештена у садашњост.

Адаптација иде у правцу редитељског поступка и начина на који ће овај одличан ансамбл играти. Важно нам је да проговоримо о односу државе према појединцу, о једној врсти бахатости, ароганције и гордости нашег човека данас, о узроцима и последицама. Покушаћемо да сачувамо сав хумор и духовитост коју ова опора прича носи. “Сумњиво лице” била је база на основу које је Душан Ковачевић написао “Балканског шпијуна” и нама је данас можда ближе тумачењу “Шпијуна” него “Сумњивог лица”, јер је главни лик Јеротије  оштрији, суровији и сировији у односу на оне које смо до сада гледали и које би, можда, очекивали. То се рефлектује и на његову групу чиновника, па на породицу. Наша параноја, која не јењава од Нушића преко Ковачевића, до те је мере изражена да је јурњава за “сумњивим лицем”, етикетирање и приписивање одређених ситуација неком другом без чињеница, данас, као и у Нушићево време, евидентна, каже Радивојевић.

Главну логу (Јеротија) тимачи Бранислав Чубрило Рус, а осим њега у подели су: Драган Остојић, Бранислав Кнежевић, Никола Јоксимовић, Ђорђе Марковић, Славољуб Матић, Миљан Давидовић, Тања Марков и Мина Стојковић. Изненађење ће бити улога шефа технике Јожефа Поцика, којем ово није први глумачки задатак. Још је интересантније да је у екипи, после десетак година, поново Бранислав Шибул, дугогодишњи успешни глумац и директор кикиндског позоришта. Асистент редитеља за сценски покрет је Игор Дамјановић, глумац приштинског позоришта са седиштем у Грачаници, костимограф је Татјана Радишић, а редитељ Југ Радивојевић ће одредити сценографију и одабрати музику.

М. Митровић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести