О положају жена у јеврејској заједници у Ујвидеки синхазу

Дан након премијере „Хасанагинице”, 25. априла су у Новосадском позоришту / Ујвидеки синхаз почеле пробе нове представе „Микве”, која такође говори о положају жена.
Sa probe predstave „Mikve” Foto: promo
Фото: Са пробе представе „Микве” Фото: промо

Ову драму јеврејске списатељице Хадар Галрон режира Катја Пеган, гошћа из Копра, редитељка и директорка Гледалишча Копер, са којим Новосадско позориште има изразито срдачну сарадњу, започету пре неколико година када су Копрани овде гледали “Оперу ултиму”.

Резултат тога су гостовања копарских представа “Алан Форд” и “Челичне магнолије”, новосадских „Црног”, „Неопланте” и „Пиаф марше” у Копру, и најава заједничке представе “Лепеза” по Карлу Голдонију, чија ће премијера бити у новембру.

У међувремену, редитељка Катја Пеган поставља нову представу у Новосадском позоришту, по комаду који говори о положају удатих жена у јеврејској заједници, који је тамо наишао на различите реакције, од одобравања, до негодовања у ортодокснијим круговима. Сам назив овог комада (микве) означава место ритуалног купања (очишћења).

- То је комад о женама које свој страх држе дубоко сакривен у ћутању, страх који побеђују кроз солидарност и истину, кад проговоре о њему. То је тренутак када се ослобађају и осећаја кривице који их изједа, тренутак којим, уједно, најбоље помажу и својој деци. „Микве“ ће бити представа о женама које воле. Понекад и превише - каже редитељка Катја Пеган за наш лист. - Одушевљена сам радом са глумицама Новосадског позоришта. Невероватно талентоване, осећају све нијансе текста, јако брзо оживљавају ликове, брзо су их заволеле, а њихов озбиљан таленат потврђује чињеница да су већ сада постале озбиљни адвокати својих јунакиња. Питала сам се у једном моменту да ли је то мени управа „подметнула“ елитну глумачку јединицу Ујвидеки синхаза?

У представи играју: Силвија Крижан, Емина Елор, Терезиа Фигура, Јудит Ласло, Ливија Банка, Бланка Денеш и Габриела Црнковић. Костимограф ће бити Татјана Радишић, композитор Мирко Вуксановић, а сценограф Воранц Кумар. Премијера је планирана за јун.

Н. Пејчић

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести