Обележен Дан Југословенског драмског позоришта

БЕОГРАД:  Доделом годишњих награда, Југословенско драмско позориште обележило је данас свој Дан.
Jugoslovensko dramsko obeležilo svoj Dan  Foto JDP/Jovo Marjanović
Фото: Југословенско драмско обележило свој Дан  Фото ЈДП/Јово Марјановић

Директорка ЈДП-а Тамара Вучковић Манојловић је, сумирајући резултате остварене у протеклих годину дана, рекла да је позориште имало пет премијера, више од 300 програма на сценама "Љуба Тадић" и "Студио" и преко 100.000 гледалаца.

Она је поменула и да је уметнички директор ЈДП-а Горчин Стојановић постао члан Борда Уније театара Европе и да су у ансамбл примљени Милица Гојковић, Јоаким Тасић и Миодраг Драгичевић.

Од јуна до септембра обављаће се радови на инфраструктури, а што се тиче сцене "Бојан Ступица", Вучковић Манојловић је рекла да су сви административни и правни послови завршени, да је Влада Србије одобрила средства и да би радови требало да почну крајем ове или почетком наредне године.

Југословенско драмско позориште доделило је данас Годишњу награду Биљани Србљановић за драму "Врат од стакла", Боби Јелчићу за режију представе "Зашто је полудео господин Р?" Рајнера Вернера Фасбиндера и Михаела Фенглера, Јагошу Марковићу за режију представе "Врат од стакла".

Награђени су и Ненад Јездић за улоге Јожефа Кантора у представи "Краљ Бетајнове" Ивана Цанкара, у режији Милана Нешковића, и Михаила Лавовича Астрова у представи "Ујка Вања" А.П. Чехова, у режији Егона Савина, затим Борис Исаковић за улогу Господина Р. у представи "Зашто је полудео господин Р?", Јелисавета Сека Саблић за улогу Богданке у представи "Врат од стакла" и Весна Тривалић за улогу Светлане у истом комаду.

Годишњу награду ЈДП-а добили су и Анита Манчић за улогу Надежде у представи "Врат од стакла", Драган Мићановић за улогу Љубе у истој представи, Бранислав Лечић за улогу Ивана Петровича Војницког у представи "Ујка Вања" и Богдан Диклић за улогу Александра Владимировича Серебрјакова, такође у представи "Ујка Вања".

Ањи Ђорђевић је уручена награда за композицију и посебан уметнички допринос у представи "Краљ Бетајнове", за дизајн плаката представа "Краљ Бетајнове", "Зашто је полудео господин Р?", "Врат од стакла", "Ујка Вања" и "Натан Мудри" награђен је Мирко Илић.

Колективна Годишња награда припала је ауторском тиму и глумачком ансамблу, ствараоцима представе "Натан Мудри", а награда за лепоту говора "Др Бранивој Ђорђевић" уручена је Марку Јанкетићу за улогу Влајка Мујића у представи "Врат од стакла".

За изузетан допринос високим стандардима пословања куће Вучковић Манојловић је уручила награде шефу Службе декоратера Душку Узелцу, декоратеру Дејану Ранисављевићу, техничару маске Милици Мандопарић и набављачу Божидару Фуртули.

Жири у саставу Наташа Нинковић, Радован Вујовић и Милош Кречковић донео је одлуку да се награда "Бранка и Млађа Веселиновић" Фондације ЈДП-а за најбоље глумачко остварење на сцени Југословенског драмског позоришта у 2018. години додели Ненаду Јездићу за улогу Јожефа Кантора у представи "Краљ Бетајнове".

Јездић је захвалио на наградама подсетивши да је он заправо гост ЈДП-а.

"Постоји изрека да се сваком госту радујемо два пута, први пут када долази и други пут када одлази. Ја ћу све учинити да ову другу радост не приредим ни позоришту ни себи. Ове награде су потврда да ми се овде радују, да ме цене и да ме поштују", рекао је Јездић.

Обележавању Дана Југословенског драмског позоришта присуствовали су и његови најстарији чланови глумци Бранка Веселиновић (101) и Властимир Власта Велисављевић (93).

Веселиновић је изашла и пред микрофоном честитала свим лауреатима и позоришту.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести