Одјеци Битефа: Друштвено релевантан и концепцијски заокружен

НОВИ САД: Одјеци недавно завршеног 52. Битеф фестивала и нове иницијативе, били су тема конференције за новинаре, одржане 18. октобра у Бачким Виноградима, окружењу које, по речима уметничког директора Битефа Ивана Меденице, само на први поглед може да делује необично, “јер позоришни ствараоци и произвођачи вина имају истог заштитника, бога Диониса”.
bitef medenica
Фото: Marina Ilić

Новинарима је приказан „прес клипинг“, публикација од стотинак страна, с текстовима објављеним о овом Битефу у Србији, Словенији, Хрватској, Црној Гори, Мађарској, Енглеској, САД, Јапану... Меденица је истакао да је срећан што су у великој већини осврта препозната и похваљена два значајна својства 52. Битефа: његова друштвена релевантност и радикалност, као и концепцијско-драматуршка артикулисаност и заокруженост. Додао је да је 52. Битеф изазвао и полемике, што је било и прижељкивано, јер су уметничко и политичко преиспитивање и померање граница одувек били мисија Битефа, те да је с уметничким акцентом на инсталацијама и тематским на осуди десног екстремизма, програмска радикалност ове године била још већа.

Меденица је говорио и о новим активностима Битефа које су се готово одмах надовезале на фестивал.  Битеф је прихватио позив да учествује у „Европском пројекту Балкон“, који ће се истог дана, 10. новембра у 16 часова, одиграти на балконима или испред зграда неких од водећих европских театара: Бургтеатра и Фолкстеатра из Беча, Шаушпилхауса и Талија театра из Хамбурга, НТ Гента (Белгија)... Тог дана, на годишњицу краја Великог рата, биће прочитан Манифест, о њему ће се дебатовати у отвореном просторима испред позоришта и на симболички начин биће проглашена „Европска република“. Овај пројекат је настао на иницијативу неких од водећих европских позоришних уметника и интелектуалаца, незадовољних стањем демокартије у Европи, као што су Мило Рау и Роберт Менасе, а подржали су их и Елфриде Јелинек, Антонио Негри, Дубравка Угрешић и Срећко Хорват.

Директор Битеф театра Милош Латиновић најавио је “наставак успешне праксе успостављене прошле године да се организује донаторска вечера”, с аукцијом уметничких дела и специјалних програма, чији је приход намењен програмским и другим трошковима наредног издања фестивала.

Латиновић је обавестио новинаре и да се, на инцијативу Ивана Меденице, такође започиње врло значајан и захтеван процес редефинисања концепта Битеф театра који се своди на много чвршће повезивање театра са „старијим братом“, фестивалом. У духу изворне мисије Битеф театра који је поставила Мира Траиловић, а која никад није до краја спроведена, Битеф театар ће постати платформа за развој битефовских „нових тенденција“ на локалној сцени, током целе сезоне. За  реализацију новог концепта задужени су драматуршкиња Битеф театра Јелена Богавац и драматург Битефа  Филип Вујошевић, а сарађиваће се и с руководиоцем Битеф денс компаније Јеленом Кајго. Нови концепт ће почети да се реализује после рођендана Битеф театра, 3. марта 2019, којим се, пре почетка нове фазе,  симболички заокружује веома успешан период у историји Битеф театра.

Филип Вујошевић је најавио да ће Јелена Богавац и он покушати да у новом репертоару повежу значајне стране ауторе из целог света, који су последњих година обележили Битеф, са нашим глумцима и другим уметницима, те публици понуде „битефовске представе“ током целе године. Јелена Богавац је подсетила да је покушаја да се чвршће повежу фестивал Битеф и Битеф театар било и раније, али да су се тек сада стекле околности, пре свега персоналне, да се то и оствари.

Настојаћемо да порасте цвет који је засадила Мира Траиловић, рекла је Јелена Богавац.

Н. П-ј.

EUR/RSD 117.1544
Најновије вести