Осми Шекспир фестивал почиње 2. јула

Осмо по реду издање Шекспир фестивала отвориће 2. јула у Чортановцима, у Вили „Станковић“, „Трагедија Хамлета” Питера Брука у поставци француског глумца и редитеља Ги-Пјера Кулоа и извођењу његове трупе Des Lumieres et des Ombres.
vila stankovic, dnevnik
Фото: Dnevnik.rs

Следеће вечери у оквиру главног фестивалског програма, такође у Чортановцима, биће изведена представа „History od Mother Fuckers - Koriolan”, пројекат Андраша Урбана реализован у Народном позоришту у Битољу, док публику 4. јула у Вили „Станковић” очекује сад већ традиционални „Мој Шекспир” Никите Миливојевића, продукција Шекспир фестивала.

На последњу представу поклоници Шекспировог дела мораће да чекају до октобра, за када је најављен долазак италијанског театра Сардегена са „Макбетом” у режији Алесандра Сера. У случају лошег времена представе ће се играти у Српском народном позоришту, које ће на јесен угостити и продукцију „Макбета”. Пратећи програм је, пак, резервисан за Културни центар Новог Сада, где ће 5. и 6. јула бити приказани филмови „Кориолан” Рејфа Фајнса и „Бура” Џулије Тејмор.

„Актуелним фудбалским жаргоном говорећи - сви радници у култури остављају срце на терену. Показатељ је и овај јединствен међународни фестивал, који је упркос тешким условима, као што су били лањски, пандемијски, успео не само да одржи континуитет, већ и да он буде квалитетно унапређиван из године у годину”, истакла је на конференцији за новинаре у Вили „Станковић” покрајински секретар за културу, информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић, истовремено изразивши подршку идеји да се реализација фестивала не фокусира само на крај јуна, већ да он траје практично током целе године, што би значајно олакшало долазак нових светских продукција базираних на делима Вилијама Шекспира.      

М. С.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести