Отворен 51. Битеф: Старт уз бесконачни квиз питања и одговора

БЕОГРАД: „Шта анђели једу, шта је живот, шта мрзиш, да ли волиш укус крви, које би место волела да посетиш, постоји ли ишта на свету што није опасно, да ли сладиш чај, да ли је Чарлтон Хестон био столар…“, нижу се питања у Клубу Битеф театра где је у току шесточасовна представа “Квизула”, којом је вечерас почео 51. Битеф фестивал.
bitef
Фото: Tanjug (Zoran Žestić)

Главном програму, који ће свечано сутра отворити белгијски позоришни стваралац Јан Фабр и његова 24-часовна представа “Олимп” , претходио је низ “припремних” догађаја, пратећи програм је већ почео, а чувена британска позоришна трупа “Forced Entertainment“, после 15 година, поново гостује у Београду са својом “Квизулом” у прологу фестивала.
 

“Квизула” има структуру бесконачног квиза у коме се смењују питања и одговори на разне теме, у распону од личних и баналних до јавних и филозофских, а један од извођача Робин Артур каже да су на почетку, 1996. године, имали око 2.000 питања, а сада су већ стигли до 3.000.

Представа се заснива на импровизацији троје глумаца Робина Артура, Кети Наден и Тери О'Конер, који се смењују у паровима, креирајући структуру која, у теорији, може да траје у недоглед.

Од питања „шта је тајна, шта је слобода, шта је живот“, они прелазе на лична „шта мрзиш, шта те нервира, да ли волиш укус сперме…“, па на разговор о томе да ли је Земља округла, са приче о сексу на питања о томе где су рођени Исус и Буда, па опет на лична „да ли си некад користио оружје“ или банална „да ли си жедан, гладан“ или везана за историју – „која америчка држава прва дала женама право гласа“.

Фото: Tanjug (Zoran Žestić)

Духовити, озбиљни, тужни, разиграни, расположења извођча на сцени се мењају, а захваљујући избору питања, али и различитим одговорима на иста, свако извођење „Квизуле“ у режији Тима Ечелса јединствено је.

Београдска публика има прилику да погледа скраћену верзију представе у трајању од шест сати, што ће бити својеврсна припрема или, како каже уметнички директор фестивала Иван Меденица, „полумаратон“, за сутрашњи Фабров „маратон“ и спектакл којим у Сава Центру почиње главни програм овогодишњег Битефа.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести