Овације „Дрини” у далеком Сеулу

Ансамбл Драме Српског народног позоришта вратио се са веома успешног гостовања у Јужној Кореји.
Plakat za predstavu „Na Drini ćuprija“ SNP na festivalu u Južnoj Koreji Foto: SNP
Фото: Плакат за представу „На Дрини ћуприја“ СНП на фестивалу у Јужној Кореји Фото: СНП

На Сеул Перформинг Артс Фестивалу, једној од најпрестижнијих театарских смотри у том делу света, чак три пута: 11, 12. и 13. октобра, изведена је представа „На Дрини ћуприја”, коју је, инспирисан романом нобеловца Иве Андрића, на сцену најстаријег српског професионалног позоришта поставио Кокан Младеновић. „Дрина” је, при томе, не само отворила драмски програм СПАФ-а, него је по свему, од овација публике до похвала критике, била и његов централни догађај, иако су на фестивалу учествовале итекако релевантне представе из Азије, САД и Европе, попут „Галеба” Градског театра из Вилнуса у режији Оскараса Коршуноваса, једне од звезда савременог европског театра. Уосталом, да су и организатори на представу СНП-а гледали као на ударни програм СПАФ-а, поред одлуке да једина буде репризирана, потврђују и цене карата које су се кретале у распону од 30 до свих 70 евра.

– Представа је, уз заиста добар титл, праћена са великом пажњом и стрпљењем, иако је за тамошњу публику она веома захтевна с обзиром на мноштво чињеница које су њима потпуно непознате. И Корејцима се „Дрина” у сваком погледу јако допала, пре свега визуелном и музичком, а били су заиста фасцинирани њеном захтев­ношћу у из­вођачком смислу, односно енергија с којом су глумци изнели целу представу – сумира утиске за „Дневник” управник СНП-а др Зоран Ђерић. – Након првог извођења одржан је и разговор о представи, о њеној теми, као и самом Андрићу и његовом роману „На Дрини ћуприја”, који је преведен на корејски, где је са стране домаћина учествовало двоје слависта и један позоришни критичар.

Дирекција фестивала организовала је и лајв-стрим пренос извођења „Дрине” на отварању СПАФ-а, који је пратило око 15.000 људи. И у сваком другом погледу су били изузетни домаћини, све до помоћи у монтирању сценске опреме и технике, будући да из финансијских разлога у Јужну Кореју није могао да отпутује цео пратећи технички тим представе. С друге стране, глумачки ансамбл СНП-а је у потпуности оправдао позив умет­ничког директора фестивала, јер је из вечери у вече био на изузетном нивоу, иако у Арко арт театру, где је „Дрина” играна, није било грејања, тако да је ваљало по три сата провести у хладној води. Тек, по Ђерићевим речима, дирекција СПАФ-а очигледно је била веома задовољна, јер је позвала Српско народно позориште да буде гост Сеула и следеће године.

– Јужна Кореја пуно улаже у промоцију и своје културе, али исто тако су веома заинтересовани и за то шта се ради у Европи и свету. Уосталом, сазнали смо да само на Националном универзитету у Сеулу има и 150 студената славистике, као и да је лектор из Новог Сада – Жељко Марковић. У нашу част је приређен и пријем у Корејској кући, а као изузетни домаћини су се показали и амбасадор Србије у Сеулу и његови сарадници – каже Ђерић. – Генерално, могу да будем само задовољан како је фун­кцио­нисала наша екипа, и техника и глумци, максимално су били пожртвовани без обзира на заиста отежане околности. И мислим да ово гостовање у Сеулу на СПАФ-у представља заиста велико признање не само за Српско народно позориште и „Дрину”, него и за целу нашу културу.

        М. Стајић

 

 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести