„Пепељуга“ отвара нову оперску сезону у СНП-у

Први пут ће на реперотар Српског народног позоришта ући једно од најлепших Росинијевих дела, комична опера у два чина “Пепељуга”, чијом  премијером ће 26. септембра, на сцени „Јован Ђорђевић“, бити отворена нова оперска сезона, најављују у нашем најстаријем театру.
6
Фото: С. Дорошки

Премијерним извођењем ове опере у СНП-у, биће обележено и 150 година од смрти композитора Ђоакина Росинија (1792 - 1868).

Диригент је Ђанлука Марчано, а редитељ Марко Пучи Катена, гост из Италије, који је открио да ће његово виђење „Пепељуге” бити својеврстан омаж култном остварењу српске драме и кинематографије „Маратонци трче почасни круг”. „У занимљивом режијском виђењу кроз кино-објектив, уз елементе комедије дел арте, опера ’Пепељуга’ је ново репертоарско освежење”, најављују у СНП -у.

У подели су: Јелена Кончар у насловној улози (Ангелина), Саша Штулић (Дон Рамиро), Васа Стајкић / Владимир Андрић (Дандини), Небојша Бабић / Миодраг Д. Јовановић / Саша Чано, гост из Словеније (Дон Мањифико), Дарија Олајош Чизмић / Марија Митић Васић (Клоринда), Верица Пејић / Милена Дамњановић (Тизбе), и Горан Крнета / Страхиња Ђокић (Алидоро).

Росинијева најпознатија опера је “Севиљски берберин”, али је и са опером “Пепељуга” доживео велики успех, због одличног споја топле приче и прекрасне музике. Заснована је на најлепшој бајци „Пепељуга“, у којој непролазну вредност и безвременску тему чини победа добра над злом. Либрето за ову оперу написао је италијански писац, песник и либретист Јакопо Ферети, који је познату причу о Пепељуги донекле изменио и прилагодио је оперском жанру. Фабулу је лишио поетских и фантастичних елемената Пероове бајке (Пепељуги не помаже Добра вила, него кнежев тутор Алидоро, не откуцава поноћ, нема чаробног штапића, а нема ни славне стаклене ципелице), задржавши само окосницу дела.    

     Н. П-ј.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести