Петар Божовић примио награду за животно дело у Смедереву

СМЕДЕРЕВО: Позоришни фестивал "Нушићеви дани" завршен је у недељу увече традиционалном доделом награда, када је драмски уметник Петар Божовић примио награду за животно дело, док је за најбољу представу према гласовима публике проглашен комад "Дивље месо" Београдског драмског позоришта.
petar bozovic
Фото: Youtube Printscreen

"Смедерево је део културног наслеђа и бранитељ културних вредности које су нас одржале", изјавио је глумац Божовић приликом примања значајне награде у Центру за културу Смедерево.

Жири кога ове године чине Мирослав Радоњић, театролог и директор Стеријиног позорја, као и драмски уметници Гордана Ђурђевић Димић и Небојша Дугалић, доделили су Нушићеве награде.

Награда за најбоље глумачко остварење "Милосав Буца Мирковић" припала је Александру Вучковићу за улогу Симона у представи "Дивље месо" (БДП) Горана Стефановског и у режији Јагоша Марковића.

Том приликом он се захвалио пре свега својим колегама глумцима из ансамбла, као и редитељу представе, који га је, како је навео, натерао да изађе из зоне комфора.

Најбоља представа по гласовима публике припала је такође представи "Дивље месо", коју је примио директор маркетинга БДП-а Горан Стоиљковић.

Најбоља представа по одлуци жирија, који је радио у саставу - председник Исидора Минић, Слободан Бода Нинковић и Мики Дамјановић, јесте представа "Ожалошћена породица" Народног позоришта из Суботице.

Кроз необичан кабаретски перформанс "Нушић и пријатељи" посетици ове чувене позоришне манифестације, која се ове године одржала 38. пут, за сам крај фестивала вратили су се на кратко на почетак 20. века.

Сценски пројекат је представио живописне сцене свакодневнице Бранислава Нушића, његовог дружења са Војиславом Илићем, Бором Станковићем и Јанком Веселиновићем.

Тиме је гледаоцима дочаран боемски дух и стваралачки потенцијал времена, које је изродило чувена дела српске драмске књижевности.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести