Плесна представа Лифт на сцени Новосадског позоришта

НОВИ САД: Плесна трупа “М Студио” из места Свети Ђорђе у Румунији, гостује 23. априла у 19 часова на сцени Новосадског позоришта / Ујвидеки синхаз, с представом “Лифт” у режији и кореографији Ференца Фехера, који је и аутор музике. Извођачи су Золтан Деак, Ласло Секрењеш и Атила Вереш Нађ.
r
Фото: Promo

Тројица елегантно обучених бизнисмена се возе у лифту. Видимо  слику коју показују у јавности кроз коју међутим избијају њихове фрустрације и сви ситни мрачни детаљи њихове душе. Они делују мирно али је јасно да их изнутра изједају стрес и нервоза. Тројица плесача уопште немају лак задатак у минијатурном простору од 2х2 метара у којем морају да отплешу своје кореографије, наводи Жофи Серда у својој критици ове представе.

Скучен простор кореограф је изабрао како би представа била што напетија, примећује Анико Варга, и додаје да нагле промене светла и филмски резови  убрзавају време и шире простор.

„У једном тренутку видимо тројицу разиграних дечака док су у другом трену пред нама уморни одрасли људи који чачкају своје телефоне.”

Ференц Фехер је играч и кореограф из Будимпеште, добитник многих домаћих и страних награда и признања.  Његова независност од разних плесних школа, акробатске способности, виртуозност и креативност, физичка снага и сугестивност чине га једним од најзанимљивијих ликова мађарске плесне сцене. Његова сарадња са Студиом М траје од 2013. године, подсећају у Новосадском позоришту.

“М Студио” је настао 2015. у Светом Ђорђу и бави се театром покрета. “Њихов стил их чини уникатним у Румунији. Говоре о свету на веома својствен начин кроз савремени плес, физички театар, лирско позориште, визуалност и прозу...”

Н.П-ј.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести