Сахрањен Небојша Глоговац: Опроштај од великог глумца, недостижног хероја истине

БЕОГРАД: У пуној сали Југословенског драмског позоришта данас је одржана комеморација поводом смрти Небојше Глоговца (49), а од "великог глумца", "краља глуме", "недостижног хероја истине", чијим је одласком "померена зграда ЈДП" и "напукла позоришна мапа региона", опростили су се пријатељи, колеге, поштоваоци.
nebojsa glogovac tanjug
Фото: Tanjug

Ред испред књиге жалости, мук у холу где је постављен видео бим како би они који не успеју да уђу у салу, а таквих је било много, могли да прате комеморацију.

Много младих у сали, а од Глоговца су дошли да се опросте и његове најстарије колеге, Бранка Веселиновић (99) и Власта Велисављевић (91).

Комеморација је почела снимљеним инсертом из представе "Хамлет" - последња представа и последња улога коју је Глоговац одиграо 13. децембра 2017. 

Директорка ЈДП Тамара Вучковић Манојловић је након минута ћутања истакла да је Глоговац био велики глумац који је следио свој таленат и да је била радост и привилегија бити његов пријатељ.

Редитељ Дејан Мијач се присетио да је Глоговца упознао када је био дечачић са великим очекивањима и нестрпљењем које се видело у сваком његовом гесту.

"Имао је шта да каже и то је све више потврђивао. Његовом расту није било краја. Из дана у дан је био нов, непоновљив, чудан, снажан и свима драг. Отишао си млад, млађи него икад", рекао је Мијач.

Фото: Tanjug

Редитељ Слободан Унковски је у свом писму, прочитаном на комеморацији, навео да је на првој проби представе "Буре барута" помислио како "неко тако стидљив може бити глумац", како неко ко је "донео ону страну реке са собом и ко вуче Панчевачки мост иза себе, замишљен под његовом тежином, може да игра лако и једноставно, како младић са локнама у коси, који је оставио цркву у свом дворишту и оца свештеника може да игра у тој крававој драми".


Глоговац сахрањен у Алеји заслужних грађана

Глумац Небојша Глоговац сахрањен је данас у Алеји заслужних грађана на београдском Новом гробљу. Сахрани су присуствовало чланови породице, пријатељи и неколико хиљада поштовалаца дела славног глумца. Небојша Глогавац преминуо је у петак у Београду, у 49.години после краће болести.

Од славног глумца пред црквом Светог Николе прво се опростио митрополит црногосрско-приморски Амфилохије, а потом и отац Михајло, изасланик патријаха Иренеја. 

Отац Михаило је рекао да патријах Иринеј није могао због неодложних обавеза да присуствује данашњем опелу. 

"Добио сам благослов да ја то учиним у његово име. Небојшу је патријах Иринеј познавао врло добро. Сви који су присуствовали литургијама које је служио патријах Иринеј знају да се име Небојшино стално изговарало. Небојша је био самосвојна личност која је била способна да се одбрани од овог клонулог света и да каже нешто другачије од свега што слушамо свакога дана", казао је отац Михаило. 

Он је додао да постоји та дивна реченица његове школске другарице. 

"Питали су је шта је Небојша највише учинио у животу, а она је казала - Није се обрукао. Ето то је у Небојши препознао патријах Иринеј и зато га је волео. Наше је да се молимо богу да таквих људи буде што више међу нама", казао је отац Михаило


"Та његова посвећеност је била аутентична и искрена. Ниси га могао звати именом, некако није било довољно озбиљно за мисију коју носи. Волео сам тај његов тренутак безгласног смеха, унутарњу радост и лепоту која само што није експлодирала иза његове затегнуте озбиљности, то купање и ваљање у лепоти стваралаштва, тај неизговорени прекрасни унутарњи монолог", нагласио је Унковски.

Он је подсетио да је позориште колективна уметност базирана на моћном појединцу и приметио да је Глоговчев одлазак померио зграду ЈДП.

"Напукла је театарска мапа региона. Потресла се филмска индустрија. Пулска арена се накривила. Цео регион је постао кућа жалости. Само се челичи Панчевачки мост и сви ми стојимо на њему и посматрамо мали бели бродић, са упаљеним сигналин светлима по дану, који на очекивани налет велике воде мора да иде напред, а на њему, ако добро видимо, стоји Глоговац у тамном оделу са белом кошуљом као из Хамлета и озбиљан држи кормило које више не служи сврси", опростио се писмом Унковски.

Срдан Голубовић, у чијем филму "Клопка" је Глоговац играо, нагласио је да је увек био задивљен и опчињен његовом глумом.

Фото: Tanjug

"Његов таленат је био саткан од истине, а та његова глумачка истина од интуитивности, мудрости, инстикта и разумевања суштине. Та истина је била у лакоћи, лепоти онога што је изговарао у представа и филмовима, али и у чврстини, херцговачкој стамености и суштинској људскости када је ћутао. Његова истина је била његова добока глумачка тајна, саткана од храбрости, лудости, деструкције и нежности, тајна иза које се крио велики човек, храбар и рањив у исто време, велики човек који је храбро носио своју аутентичност и понос", рекао је Голубовић.

"Наш недостижни херој истине био је један од најбољих глумаца који су стали на било коју сцену бивше Југославије и један од најбољих глумаца са ових простора који су ходали испред филмске камере. За мене је увек био најбољи глумац на свету и то ће увек да буде. Збогом, хероју истине, збогом најталентованији пријатељу", навео је Голубовић.

Фото: Tanjug

Најемотивнији тренутак је био излазак на сцену Небојшиних колега са класе - Наташе Нинковић, Војина Ћетковића, Сергеја Трифуновића, Данијеле Угреновић, Данијеле Павловић, Бориса Пинговића, Неле Михаиловић и Каролине Цимеше.

"Од првог тренутка на нашој класи није се постављало питање да ли си ти онај прави и предодређени. Било је само питање колико далеко и високо ћеш да путујеш. Сведоци смо да си својим талентом, брзином, оштрином, карактером, истином коју си носио у себи, додирнуо сама небеса, да си својим присуством сваки простор чинио озбиљнијим, дубљим, луђим, привилегованим", рекла је Нинковић у име свих.

"Показао си нам како се изгара за истином, како се увек иде до краја у свему што називаш својим, како се презире лаж, како ствари треба називати правим именима. Показао си нам како се може бити чувар традиције и опет бити гладан за новим, модерним, другачијим. Показао си нам како се може бити директан и оштар, а танан, поштен, непоткупљив, циничан, а благ, једном речју свој", рекла је Нинковић.

Цхетковић је прочитао одломак из свог дневника датован 8. фебруара, дан уочи Глоговчеве смрти, а глумац Војислав Воја Брајовић песму Мике Антића "Да ли сам свуда где су ми трагови...", за коју је рекао да као да је Глоговац написао.

Александар Поповски, који је режирао "Хамлета", назвао је Глоговца краљем глуме, а Горан Шушљик је интерпретирао сцену из представе "Хадерсфилд".

Комеморација је завршена последњом сценом из "Хамлета" у којој Глоговац изговара "умрети, спавати, можда сањати".

Ансамбл ЈДП-а изашао је на сцену, у позадини црнобела фотографија Небојше Глоговца, и уз песму "Памтим само сретне дане" Габи Новак дугим аплаузом на ногама његови пријатељи и колеге опростили су се од великог глумца.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести