Почеле припреме за представу „Кет Кло” Банета Керца у Позоришту младих

У Позоришту младих ових дана почеле су пробе представе“Кет кло”, која ће бити прва овосезонска премијера овог театра. Представу, инспирисану истоименим стрипом чувеног новосадског мајстора стрипа Банета Керца, режира гост из Холандије Мајкл Хелмерхорст.
е
Фото: Youtube Printscreen

Познати стрип о мачкастој суперхероини су за сцену „расписали“ драмски писац Угљеша Шајтинац и његов студент Никола Давић. Премијера је најављена за 22 октобар.

- Онај ко је читао легендарни стрип Банета Керца зна да је пун духовитих сцена, бизарних ликова и апсурдно дивних скечева који су овај стрип чинили оригиналним и вољеним. Стрип је први пут објављен 1981, а живео је до 1994. године. Читали су га у Турској, Шведској, Норвешкој. Америци, Холандији, Француској... Његов аутор је светска фаца, а они који воле приде Загора, на пример, знају о каквом је мајстору реч – подсећају у Позоришту младих.

Насловну улогу Кет Клоу играће гошћа Ивана Вукчевић, а све друге јунаке ове необичне приче, глумци Позоришта младих: Слободан Нинковић, Саша Латиновић, Јелица Глигорин, Славица Вучетић, Неда Даниловић и Алекса Илић, као и млади сарадници овог театра Милош Мацура и Ненад Ј. Поповић. Бенд који ће свирати у представи, како откривају у Позоришту младих, чини још један глумачки ешалон, оличен у Дарку Радојевићу, Дејану Шарковићу и Алекси Илићу, а појачан је музичарима Владом Јанковићем и Јеленом Радић.

Фото: Позориште младих

Сценограф представе биће Душан Јововић, а костимографкиња Милица Грбић Комазец, док ће музички тон представи дати Лазар Новков.

Окупљене је на првој проби 6 септембра у Позоришту младих, по традицији, поздравио директор Михајло Несторовић, а прве важне инструкције о ликовима одмах је, „форшпилујући и страсно се уносећи у карактере“, дао редитељ Хелмерхорст.

- Цела екипа с пажњом је слушала и сугестије аутора стрипа Банета Керца, који је поздрављен громогласним аплаузом. Глумци су потом, да би “ухватили атмосферу” стрипа, на предлог редитеља, читали најпре енглеску верзију текста, а потом и српску. Било је много смеха, упадица, духовитих тонова... Због мешања енглеског и српског језика, прва читаћа проба на моменте је звучала помало вавилонски.

Све у свему, закувала се добра атмосфера на самом старту. А, какву ће атмосферу ухватити глумци Позоришта младих до краја, шта ће урадити под дејством зрака сигма трона и под утицајем редитеља Хелмерхорста, сазнаће се врло брзо, јер дани лете, а октобар жури ка нама – поручују у Позоришту младих.

Представу “Кет Кло” Позориште младих на сцену поставља у сарадњи са Фондацијом „Нови Сад Европска престоница културе“, у оквиру њиховог програмског лука “Друга Европа”.

        Н. П-ј.

Док чекамо представу, баците поглед на филмић  о Cat Claw из 1992, сниман за РТС у Новом Саду.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести