Почеле пробе нове драме “Године врана” Синише Ковачевића

БЕОГРАД: Ансамбл Драме Народног позоришта одржао је прву читаћу пробу комада „Године врана“, по тексту и режији Синише Ковачевића, а премијера је планирана за 10. март 2022. на Великој сцени.
p
Фото: Tanjug

Драма је написана према истоименом првом роману писца Ковачевића, који на аутентичан начин приповеда о животу Београда током Првог светског рата.

Главне улоге тумаче Калина Ковачевић, Александар Срећковић/ Бранислав Томашевић, Вук Костић/ Петар Стругар, Љиљана Благојевић, Соња Колачарић, Хаџи Ненад Маричић/ Бојан Кривокапић, Миодраг Кривокапић, Владан Гајовић, Лепомир Ивковић.

У великом ансамблу су и остали глумци - Милош Ђорђевић, Немања Стаматовић, Урош Урошевић, Душан Матејић, Драган Секулић, Предраг Милетић, Бошко Пулетић, Танасије Узуновић, Дарко Томовић, Бранкица Зорић Васовић, Хаџи Петар Божовић, Драган Николић.

Драматург је Данка Секуловић, а у уметничком тиму су и Герослав Зарић (сценограф), Марина Меденица (костимограф), Петра Фотез (костимограф балетских костима), Борислав Дугић (композитор), Владимир Петричевић (музички аранжмани и дизајн звука), Исидора Станишић (кореограф).

Првој проби присуствовали су в.д. управника Народног позоришта Светислав Гонцић и директорка Драме Молина Удовички Фотез који су уметницима пожелели срећан почетак рада на новој представи.

Роман “Године врана” драмског писца Синише Ковачевића као основа за ову драму је уверљива судбина Београда и Београђана пре једног века, како су анализирали из издаваштва “Вукотић Медиа”.

У питању је “монументални историјски мозаик у мермеру, раскошна читанка наше судбине” током Првог светског рата и прве године слободе.

Дебитантски роман Ковачевића је језгровит, раскошан, и представља прецизан ауторов речник у коме се лако откривају породични односи, преваре, истине, споменици, цркве.

Драма према роману представља промрзли град окован ледом у коме становници пале књиге и намештај да би се барем мало угрејали.

То је време неочекиваних љубави, официрских двобоја, тихих сахрана, бежања, спасавања части, преког суда, вешала, изрода, време када чак и “вране напаствују град и небо претварају у црни облак”.

Аутор сценарија за филм “Боље од бекства” и серије “Горки плодови”, последњих година се доказао и као књижевник, тако да је, осим наведеног дела, објавио и друге романе - “Освајање завичаја”, “Господар греха” и “Река са четири ушћа”.

Након дуже паузе и великог успеха са комадом “Велика драма” у Народном позоришту, где су играни и наслови “Зечји насип” и “Јанез”, публика ће коначно дочекати нови пројекат Синише Ковачевића.

У Звездара театру се такође памте његова дела - “Српска драма” (касније филм “Синовци”), “Ђенерал Милан Недић” и “Вирус”.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести