Почетак сезоне у зрењанинском позоришту у знаку мјузикла

Народно позориште „Тоша Јовановић” у Зрењанину започело је нову сезону радом на мјузиклу “Било једном у Банату”, који ће премијерно бити изведен 19. октобра на њиховој сцени.
t
Фото: Youtube Printscreen

Владимир Лазић режира овај мјузикл, заснован на легенди из 19. века о настанку зрењанинског позоришта, према којој се “неки богати бечкеречки трговац заљубио у глумицу путујућег пештанског позоришта, а онда јој је и позориште саградио”. Мјузикл се ради према причи Игора Бојовића “Легенда о позоришту”, а текст су написали Жељко Мијановић и Владимир Лазић, док је музику компоновао Мирослав Адемовић.

– Ми смо се фокусирали на оно што мјузикл тражи – интимне, фаталне љубавне приче, велике ломове. Бавили смо се личним судбинама и тиме како заправо један случајни сусрет може да одигра важну улогу. Публика би требало да доживи личне судбине – није најважнији друштвени ангажман. После толико година рада на разним мјузиклима, проценио сам да је овде најбоље испричати једну жестоку причу, можда претерујемо, али то је бечкеречки „Мулен руж” – речи су редитеља Владимира Лазића, који је пут од поменуте легенде до текста за овај мјузикл прешао истражујући у архивама, музеју, библиотеци и приватним изворима.

Како напомињу у зрењанинском позоришту, у овој представи неће бити истакнуте “друштвене прилике у једној провинцији Аустроугарског царства у освит националне револуције 1848, колико драмски заплет интимне природе у коме ће се гледаоци и ликови комада поистовећивати на основу проживљених љубавних страсти и немира.”  Ансамбл представе чини бројна глумачка екипа глумаца и драмске и луткарске сцене зрењанинског позоришта: Наташа Илин, Снежана Попов, Дејан Карлечик, Миљан Вуковић, Данило Михњевић, Звонко Гојковић, Сања Радишић, Стефан Јуанин, Љубиша Милишић, Едит Тот Мишкељин, Милан Колак, Јелена Шнеблић Живковић, Татјана Бараћ, Првослав Заковски, Милан Кочаловић, Андрија Поша, Мирослав Маћош, Хајналка Ковач и Наташа Милишић. Ту су и гостујуићи глумци Катарина Сарић, Митра Младеновић и Андрија Даничић. Учествују и плесачи Плесног студија Зрењанин.

Иако први пут постављени захтеви мјузикла у НП “Тоша Јовановић”, за добром причом, музиком и кореографијом, они нису били непремостива препрека, како истичу у овом театру, већ је, “напротив, сложеност његове форме била изазов за сав уметнички потенцијал глумаца.” Како наводи редитељ Лазић, “истовремено стварати драмску, певачку и кореографску структуру и држати под контролом неколико паралелних токова било је изненађење за зрењанински тетатар, који се први пут сусреће са таквим изазовима”, али он додаје да је екипа глумаца врло ангажована и вредна.

Поред уобичајених, глумачких задатака, овог пута су глумци морали  да науче добро и да играју влашко коло, валцер и чардаш, како помиње првак зрењанинског позоришта Драган Ђорђевић. Кореографкиња је Милица Церовић, сценограф је Филип Јефтић, а костимографкиња је Вања Поповић.

                Н. Пејчић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести