„Поновно откривање Европе” од  данас у позоришту „Деже Костолањи”

СУБОТИЦА: Позориште „Деже Костолањи” у Суботици данас почиње са програмом “Поновно откривање Европе”, који ће трајати до 23. априла.
d
Фото: Промо

У оквиру програма конципираног око радионица, биће премијерно и репризно изведена и представа “Горски дивови” Луиђија Пирандела, у режији Паола Мађелија, копродукција суботичког позоришта са позоришним кућама из Ријеке, Темишвара, Трста и Скопља.

Програм “Поновно откривање Европе” почиње данас у 15 сати, у биоскопу “Александар Лифка”, радионицом “Како гледати” редитеља Атиле Антала. Реч је о интерактивном предавању у оквиру којег се од учесника траже могући одговори како може да се обликује гледање позоришта у случају мањинских позоришта. Како је могуће и како има смисла да се изађе из фиоке мањинског позоришта? Како може мањинско позориште да прекорачи своју функцију као оно “егзотично” и да постане интегрални део једне шире културне заједнице? Однос између гледалаца и аутора је најзначајнији у постизању континуитета позоришта. Који фактори треба да утичу на креативни процес и у ком правцу је могуће водити и обликовати културу гледања код публике?

„Од Пирандела до Брегзита” назив је интердисциплинарне радионице коју ће одржати редитељ Паоло Мађели, у суботу, у 14 сати. Место је такође биоскоп “Александар Лифка”. Мађелијева радионица ће бити о различитим аспектима уметничког рада и друштвене активности Луиђија Пиранделе. Циљ је да се идентификује историјски, концептуални и филозофски контекст у коме је написана драма “Горски дивови”, чија ће премијера уследити у 19.30 сати. Представа је већ изведена у неким од градова позоришних кућа - копродуцената: Талијанској драми Хрватског народног казалишта „Ивана пл. Зајца” у Ријеци, Словенског сталног позоришта у Трсту, Немачког позоришта Темишвара.

Атмосфера „Горских дивова“, којима Пирандело 1936. године предсказује крај уметности и крај позоришту, као да доживљава своју свечану репризу у данашњој Европи (Паоло Мађели)

Представа „Горски дивови” је мултијезични пројекат у сарадњи пет мањинских европских позоришта, која је централни део програма „Поновно откривање Европе” у Позоришту „Деже Костолањи” у Суботици, иначе програма који ријечки ХНК реализује унутар сарадње са Европском престоницом културе 2020 - Ријеком.

– Атмосфера „Горских дивова“, којима Пирандело 1936. године предсказује крај уметности и крај позоришту, као да доживљава своју свечану репризу у данашњој Европи. Поновно дивови, они који држе узде финансијске политике, глобално одлучују о, између осталог, смањењу средстава за културу... То је савремена бајка која руши баријере између глумаца и гледалаца, стварнога и нестварног. Прича прати трупу глумаца која у својим лутањима стиже до недефинисаног места и времена, у простор који се налази на размеђи стварности и бајке, где глумци проналазе вилу која се зове Лоша срећа – испричао је поводом преијере у Ријеци редитељ Паоло Мађели.

Уз Паола Мађелија, ауторски тим представе чине драматуршкиња Жељка Удовичић Плештина, композитори Иванка Мазуркијевић и Дамир Мартиновић Мрле, сценографи Александра Ана Буковић и Лоренцо Банци, костимографкиња Мануела Паладин Шабановић, дизајнер светла Далибор Фугошић, асистенткиња редитеља Барбара Бабачић, документаристкиња  Ивна Брук и Франо Ђуровић, који је радио аранжмане и нотни запис.

У представи глуме: Валентина Банци, Мирко Солдано, Анико Киш, Ђузепе Никодемо, Даниел Дан Малалан, Џевдет Јашари, Мауро Малинверно, Борис Кучов, Фисник Зећири, Доротеја Надрах, Ричард Хладик, Силвиа Торок и Ивна Брук. Представа “Горски дивови” биће на програму и 22. и 23. априла, када ће бити организован и “Бувљак позоришног знања” - разговор са уметницима представе.

И. Бурић

 

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести