Позоришна Олимпијада у Санкт Петербургу и Тогоу

МОСКВА: У Санкт Петербургу, Русија, одржава се Позоришна олимпијада у којој нема награда нити победника, али је прилика да се окупе позоришни људи који желе да учествују и да се друже са својим колегама из целога света.
sankt peterburg
Фото: Youtube Printscreen

Према писању ТАСС-а, ове године учествују представници 20 земаља са 100 представа, али, изван позоришних кругова мало се зна за ову манифестацију, јер на њој највише наступају алтернативна позоришта из театара који долазе из неевропских земаља.

Олимпијаде се одржавају не строго сваке четврте године, али увек у другом граду и ово је први пут да се одржава у два града, руском Санкт Петербургу и јапанском Тогоу.

Публика у градовима где се одржава олимпијада пуне сале у којима се изводе представе, јер вероватно ни представе, а ни та позоришта неће више имати прилике да их виде.

Олимпијада је, као и она спортска, установљена у Грчкој 1994. са циљем да се позоришни људи срећу и друже.

Олимпијаду организују угледни локални уметници, а помажу им комитети који се формирају на добровољној бази.

Ове године Олимпијада је почела у Санкт Петербургу у јуну и трајала је током августа и септембра, а онда се преселила у Јапан, и затим се вратила у Русију, где ће трајати до 13 децембра.

Током ове олимпијаде биће изведене 104 представе од којих је 78 руских, а остале су из 22 земље. Ове године је Олимпијада дужа од претходних.

У оквиру олимпијаде изведене су представе, између осталих, Кати Мичел, Мило Рау, Хајнера Гебелса, и Тадаши Сузукија који је био организатор представа које су изведене у Тогоу.

У комитету ове манифестације су, између осталих, позната имена као што је амерички режисер Роберт Вилсон, француски театролог Жорж Лаваудан и енглески писац драма Тони Харисонон.

До сада је Позоришна олимпијада одржана у Кини, Грчкој, Јапану, Јужној Кореји и Турској.

Директор атинског позоришта Атис у Атини Теодорос Терзопулос је испричао да се идеја за овакав путујући фестивал родила пре 20 година током једне серије семинара посвећених театру, где су се људи из позоришта дружили и размењивали искуства и одлучили да наставе да се састају, па макар сваке четврте године.

Многи који су присуствовали том семинару у Делфима и данас долазе на позоришну олимпијаду.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести