Позоришни фестивал Упад од 19. октобра у Новом Саду: Млади за младе

НОВИ САД: Позоришни фестивал „Упад“, који је прошле године покренуо Студентски културни центар Нови Сад са циљем унапређења позоришне уметности за младе, биће одржан од 19. октобра до 1. новембра и представљаће део активности на међународном  ЕУ пројекту „BeSpectActive!“.
p
Фото: Scena iz predstave "Za šta biste dali svoj život"

„Упад“ је препознатљив по томе што селекцију представа праве активни млади гледаоци, а овогодишњи, други „Упад“ по реду, биће специфичан јер ће се осам представа које су млади Селектори одабрали играти и на неколико новосадских локација које су и тематски везане за саме представе.  Поред селекције, креирања назива Фестивала, младима је поверена и улога модератора разговора са ауторима који ће се водити након сваке представе.

Ујвидеки синхаз биће домаћин пет представа током последње две недеље октобра: „Сакриј се негђе далеко. До смрти.“ ауторски пројекат Кристиана Жана Мишела Јалжечића и Доротеје Шушак у продукцији Артерарија из Загреба (19. октобар у 20 сати), „Индиго“ Душана Калејског и Предрага Карањца, у копродукцији Креативног центра ЦЕКОМ, организације Културкик и Културног центра Зрењанин (21. октобар у 20 сати), „Ноћни писац” Јана Фабра, у извођењу Слободана Бештића, Народног позоришта Београд (22. октобар у 20 сати), „Негри или Љубов ко сочеловеком својим“ Јоакима Вујића, у режији Анђелке Николић, Књажевско-српског театра Крагујевац (26. октобар у 20 сати), „Драги тата“ Милене Богавац, у режији Наташе Радоњић, Театар 021 Београд (28. октобар у 20 сати).

У Гимназији „Лаза Костић“ на Телепу гостује Прва крагујевачка гимназија са представом „Она“, 23. октобра у 19 сати. У Спомен-збирци Павла Бељанског, 24. октобра биће изведена представа „Шест портрета Павла Бељанског“ која је реализована као део пројекта „Музеј младих“, у оквиру програма Омладинске престонице Европе Нови Сад 2019 – ОПЕНС, а уз подршку Фондације „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“, у организацији Театра младих „Мишоловка“.

У Српском народном позоришту, 1. новембра, играће се представа „За шта бисте дали свој живот?“ Хариса Пашовића, која је рађена у копродукцији Центра „East West“ из Сарајева, Театра Промена Академије уметности Нови Сад, Босанског народног позоришта Зеница, Ујвидеки синхаза и у сарадњи са Студентским културним центром Нови Сад и Центром за младе Ново Сарајево.

Улазнице за представе се могу резервисати и купити на благајни позоришта у којима се представе играју, по цени од 500 динара, а за студенте и средњошколце 250 динара. Студентски културни центар Нови Сад као организатор догађаја моли посетиоце да носе заштитне маске и поштују дистанцу. Фестивал „Упад“ је подржало Министарство културе и информисања Републике Србије и Фондација „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“.

И. Б.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести