Позориште и искуства других уметности

Позориште у садејству с другим уметностима наћи ће се у фокусу 44. Интернационалног фестивала алтернативног и новог театра Инфант, који почиње вечерасу Новом Саду и траје до 1. јула.
infant.jpg
Фото: Из представе “Правила игре” кореографа Џоне Бокаера (САД)

Инфант ће вечерас у 20 часова на сцени “Пера Добриновић” Српског народног позоришта отворити Татјана Пајовић, глумица, уметничка директорка и оснивач ПОД театра (Пројекат Објективна Драма), и један од оснивача “Плавог театра” који је неколико пута учествовао на овом фестивалу, а 1995. победио с представом “Сонет без наслова”.

Затим ће бити изведен “Последњи човек” Yејмса Вилтона (Енглеска), као прва од десет представа које ћемо гледати у овогодишњој конкуренцији, у извођењу трупа из Канаде, Америке, Енглеске, Индије, Румуније и наше земље. Представе ће бити извођене у Српском народом позоришту, Новосадском позоришту и Културном центру Новог Сада.

Отварање изложбе Театра Мимарт (Србија) под називом „Мимарт 33" уследиће након вечерашње представе, у 21.45 сати у клубу „Трибина младих" Културног центра Нови Сад. У истом простору ће у 22 сата бити одржан округли сто о изведеној представи „Последњи човек".

На овогодишњем Инфанту биће изведене још и представе: “Шекспир, сонет 66”, у режији Кокана Младеновића, и извођењу Мађарског државног театра “Чики Гергељ” из Румуније;“Тамо где сенка нестаје” Кријатив театра из Индије; “Фама о бициклистима” по роману Светислава Басаре, у режији Роберта Ленарда и извођењу Новосадског позоришта / Ујвидеки синхаз; “Со блу” Луиза Лекавалија из Канаде; “Имаго сонус” Позоришног удружења “Летњи биоскоп” из Србије, рађена по концепцији Денеша Дебреија;“Отело” Турског театра Скопље (Македонија); “Правила игре” Yоне Бокаера (САД); “Жене даде – Једна могућа изложба”, ауторке Дијане Милошевић, у извођењу Дах театра; и представа “Линија звана самоћа” београдске Установе културе „Вук Стефановић Караyић", четири ауторке: Маше Радић, Мине Ћирић, Галине Максимовић и Неде Гојковић, у режији Стевана Бодроже, која ће бити играна у аутобусу.

Заједнички именитељ, и позоришни језик ових представа, селектор и извршни продуцент фестивала, који организује Културни центар града Новог Сада, Симон Грабовац пронашао је у томе да позориште, бар ово истраживачко, како каже, све више покушава да се бави коришћењем искустава, материјала и техника из других уметности. С једне стране, позориште покушава да то искористи, а с друге да томе да нову енергију, снагу, сокове.

"Друга битна ствар је да је ово алтернативно и ново позориште, што значи да тражи нешто ново и другачије, а очито је да се сада ове трупе, или представе, већина њих, чак преко 70 одсто, враћа позоришном језику, истраживањима оног што је основа уметничког израза, основа живота. Можда је то неки парадоксалан одговор и на политички театар, можда смо стварно сувише њиме преоптерећени, јер, у суштини, мало је његово дејство", објашњава Симон Грабовац.

Будући да је Инфант такмичарски, и овај фестивал има жири, у којем су позоришни посленици Горан Ибрајтер, Зоран Ђерић и Христо Петрески из Македоније. На овом фестивалу се додељују награде за најбољу представу у целини, затим за најоригиналније истраживање једног од сегмената позоришног језика, и за изузетну експресивност на граничном подручју између позоришта и осталих уметности.

Фестивал ће бити затворен 1. јула проглашењем победника на летњој сцени Културног центра Новог Сада . У част награђених, биће изведена представа “Арма” театра из Израела - презентација радионице “Светлеће тело, светлећи град”, која ће бити одржана као један од пратећих програма Инфанта.

 Наташа Пејчић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести