Предраг Ејдус отворио 47. "Дане комедије" у Јагодини

 ЈАГОДИНА: Доајен српског глумишта Предраг Ејдус, овогодишњи добитник највише награде фестивала "Златног ћурана" за животно дело, отворио је вечерас у Јагодини традиционални 47. фестивал најбољих комедиографских остварења Србије "Дане комедије" који ће трајати до 27.марта.
PredragEjdus-BLU
Фото: Dnevnik.rs

 Почетак фестивала су најавиле фанфаре и ватромет а прву од седам представа на фестивалу у званичној конкуренцији за награде извело је Атеље 212 "Урнебесну трагедију" Дусана Ковачевића у режији Марка Манојловића. Статуету "Златног ћурана" Ејдусу је уручио градоначелник Јагодине Ратко Стевановић, а представница Комерцијалне банке новчани део награде.

 "Драго ми је и стрећан сам што сам у друштву свих бардова глуме Србије који су добили ову награду", рекао је Ејдус и пољубио "Златног Ћурана". "Ово ми је веома значајно, можда најзначајније признање које добијам од комедија које спадају у жанр који је најзахтевнији и тражи велики рад", рекао је Ејдус.

 Комедију сматрам врхунцем глумачког умећа, истако је Ејдус и додао да му је "награда пострек за даљи рад"."Јесам у годинам када треба да размишљам о престанку рада, али ми то не пада на памет", рекао је Ејдус и фестивал прогласио отвореним.

 Сат времена пре отварања фестивала, у фоајеу Културног центра отворена је изложба фотографија "Властимир Ђуза Стојиљковић", посвећена овом глумцу, који је умро пре три године, а добитник је награде "Златни ћуран".Аутор изложбе је кустос Музеја позоришне уметности Србије Биљана Остојић.

 Отварању фестивала и изложбе присустовао је велики број представника јавног, куклтурног, привредног и политичког живота Јагодине, Поморавског округа, овог дела Србије и Боеграда. Селектор овогодишњих "Дана комедије" је театролог др Ана Тасић а представе ће оцењивати публика и стручни жиру у саставу: позоришни редитељ Никола Завишић, председник, уредница у редакцији културе РТС Оливера Милошевић и глумац Срђан Алексић.

 Сутра увече, на репретоару је представа "Смрт човека на Балкану" Мирослава Момчиловића који је и режисер.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести