Представа „Дебела” премијерно у Позоришту младих

Представа “Дебела”, рађена по роману Силвије Шесто, у режији Емилије Мрдаковић, премијерно ће бити изведена сутра у 19 часова на малој сцени Позоришта младих.
Iz predstave “Debela”, rađene po romanu Silvije Šesto Foto: Dušan  Jocić
Фото: Из представе “Дебела”, рађене по роману Силвије Шесто Фото: Душан  Јоцић

Ова представа за узраст од петнаест година па навише, бави се “проблемима у одрастању, изазовима у васпитавању, трагањима за идентитеом код младих, и што и сам назив каже, борбом тинејџерке с вишком килограма”. Главна јунакиња је Лада, коју игра Исидора Влчек, њен партнер на сцени је Милош Мацура који игра неколико улога, а уз њих учествују и искусни глумци Неда Даниловић и Слободан Нинковић.

- Важно је да нагласим да је полазна тачка роман Силвије Шесто “Дебела”. Карактеристика романа је да је написан као дневник, и дуго смо размишљали како то да преточимо у представу. Обично су такви романи тешки за драматизацију, и зато смо одлучили да то буде нека форма, која не захтева класичну драматургију. Одлучили смо се да то буде кабаретска форма. Представа се састоји од преко 20 малих сцена, тренутака, које је требало повезати у целину - напоменула је јуче на конференцији за новинаре редитељка Емилија Мрдаковић.

Представа је комбинација драмског и луткарског театра, додала је редитељка, јер је намењена тинејyерима, који никад не би дошли на луткарску представу, и зато је било потребно урадити је на овај начин. Уз помоћ лутака, неки карактери су добили на занимљивости, стилизовани су, а наспрам њих је двоје младих људи, који су заљубљени, и они сами себе представљају, као и тај њихов однос. Лутке су, по речима редитељке, у овој представи искоришћене као прелаз из детињства у сазревање.

Милош Мацура поменуо да се први пут сусреће с луткарским позориштем и оно што му је било најтеже, али и најзанимљивије, јесте наћи меру у раду са лутком, јер она не трпи реализам, а с друге стране не би требало ићи дотле да све постане персифлажа. За Исидору Влчек још тежи је задатак био да раздвоји ситуације када игра свој лик као лутку, и када је игра као себе, односно, како је рекла, открити кључ између те две особе. Ладин проблем дебљине је заправо “у глави”, додала је Исидора Влчек, јер она објективно није дебела, него само пуначка.

Разна решења са луткама у овој представи су забавна и чине процес рада врло занимљивим, поменуо је Милош Мацура, и додао да је све било јако инспиришуће.

- Занимљиво је радити представу с луткама за тинејyере, зато што је лутка отклон. Овде је то сјајно зато што лутка прича о проблемима, а када се дође до нечег суштинског и природног, то онда играмо нас двоје глумаца, као људи, не као лутке. Мислим да то може да буде занимљиво тинејyерима - напоменула је Исидора Влчек.

Роман “Дебела” драматизовао је Димитрије Коканов. Идејно решење лутака и сценографије поверено је Едни Мачковић, костимограф је Милица Грбић Комазец, композитори су Ирена Поповић и Никола Драговић, а кореографкиња је Иста Степанов. 

        Н. Пејчић

 

 

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести