Представа „Доплер“ вечерас премијерно у СНП-у

НОВИ САД: Нова драмска представа “Доплер”, рађена по прозном делу норвешког писца Ерленда Луа, у режији Александра Поповског, вечерас ће премијерно бити изведена на сцени “Пера Добриновић” Српског народног позоришта од 19.30 часова.
dopler snp
Фото: S. Doroški

Премијери ће присуствовати и аутор Ерленд Лу, култни норвешки писац који у овом делу критикује, на свој начин и особен хумор и иронију, савремено потрошачко друштво, кроз гест главног јунака Андреаса Доплера, који напушта дом, породицу, друштво и одлази далеко од цивилизације, у природу.

Свако од нас се нађе у једном тренутку лавиринта и нелогичности, који људска природа има потребе да реши на другачији начин. Једноставно, сваки је систем направио неко своје уређење, у којем ти мораш да пливаш. Ставе те као рибу у неки акваријум, а ово је риба која хоће да искочи из тог акваријума, и да плива по своме, помиње редитељ Поповски указујући на мотиве поступка главног лика у овој представи, који се ослобађа правила и одлучује за другачији начин живота.

Блискости с литературом Ерленда Луа, као и овим делом, има и због генерацијске повезаности, наводи Поповски, додајући да су му блиски и његови коментари, језик и хумор, који ће свим генерацијама бити пођеднако занимљиви.

Живети у шуми са малим лосом, као Луов јунак, ја верујем да је то нешто што ће бити смешно за било коју генерацију, и да то није нешто што одређује генерацијски хумор. За мене је то ситуацијски хумор, истиче Поповски, верујући да ће све више људи почети да живи као Доплер, и да ће он брзо добити и своје следбенике.

Поповски указује да Ерленд Лу не заступа ниједну филозофију, или интерес до краја, већ се прилагођава времену како му одговара, и говори само зато што му је нешто сметало, а не због тога што је прихватио одређену филозофију, нити мисли да је промовише.

То што Доплер каже „не” обавезама, породици и систему, као и свему што гуши, те оде у шуму да живи са лосом разлика је између фикције и живота. У фикцији волим ствари које су врло далеко од онога што обично јесам. Када пишем, могу да будем мало и Доплер, али и неко други, но у животу сам врло запослен и не радим откачене ствари. Тако да ми је задовољство да пишем о некоме кога је брига за све. То је добар вентил, напомиње Ерленд Лу.

У улогама су: Страхиња Бојовић (Доплер), Радоје Чупић (Бонго), Јована Стипић (Жена), Исидора Влчек (Нора), Никола Пудар (Дете), Ненад Пећинар (Дизелдорф), Александар Гајин (Менаyер/Родитељ), Милорад Капор (Роџер), Јована Балашевић (Разредна) и Игор Павловић (Конзервативац).

Драматург је Николина Ђукановић, сценограф и костимограф је Магдалена Влајић, а кореограф је Иста Степанов.

Н. Пејчић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести