Представа Гуливерова путовања 7. маја у центру Новог Сада

На путовање, у потрази за знањем, глумци Позоришта младих и редитељ Кокан Младеновић воде публику с представом “Гуливерова путовања”, инспирисаном познатим романом Џонатана Свифта, која ће премијерно бити изведена 7. маја на отвореном, на пет пунктова од Дунавске улице, до игралишта иза Позоришта младих.
в
Фото: Позориште младих

Гуливер ће бити грангињол лутка, којом ће управљати неколико глумаца, а публика ће имати улогу Лилипутанаца.

- “Гуливерова путовања“ су путовања свих нас. Његове чаробне експедиције у егзотичне пределе јесу наше суочавање са страним културама, на први поглед застрашујућим и различитим, али при дубљем упознавању и отвореном уму разоружавајуће сличним нашим сопственим искуствима - напомиње Нина Плавањац, драматуршкиња ове представе. - Опасности и изазови на Гуливеровним путовањима су искушења и етичке дилеме, са којима се боримо у свакодневном животу. Лична трансформација коју путовање буди и захтева је наше одрастање и сазревање. Чудесни предели и ликови, са којима нас упознаје Гуливер, су истраживање света у којем реално живимо: оног непоштеног, суровог и бесмисленог у њему - попут рата, сиромаштва, издаје, и оног најбољег у њему - љубави, пријатељства, емпатије, знања.

Пет авантура, по речима Нине Плавањац, не припада само Гуливеру. То је искуство заједништва и самоспознаје.

- На крају, Гуливер нам поклања још једну авантуру, на коју морамо да се отиснемо без њега. Шеста авантура је све што смо кроз процес путовања заједно стекли, учинили и научили, али и све што нашу будућност тек чека да сами истражимо и спознамо – истиче Нина Плавањац.

Глумац Алекса Илић, Гуливер у овој представи, сматра да дечја машта може свашта, и не чини му се да је она данас нестала.

- Она је врло жива и верујем да ће деца, на свој начин, додатно домаштавати нашег “Гуливера” кога смо ми позоришним средствима уистину раскошно осмислили. Светови кроз које пролази Гуливер јесу чудесна пространства, која, као да је неки велики сликар насликао. Ти зачудни простори могу добити нове боје, тонове и нијансе којима се, у складу са маштом, може путовати – каже Алекса Илић. - Има, има Гуливера и у Србији. Мислим да постоје ти светли, радознали светионици знања. Верујем да је то свако дете које је жедно да нешто сазна, открије, да проучи, искуси лично, а не само скролујући по телефону. Гуливер је свако онај ко се одважи да нешто прочита, ко у даљини чује неку виолину, па притрчи да види који је то инструмент, додирне га, проба да свира. Гуливер је свако дете које чује име неког чудног града, па пожели да види како изгледа, сазна шта у њему има, зажели да оде једном тамо... Та жеља за авантуром, за задовољавањем радозналости, то је тај Гуливер у сваком од нас. То је оно кад не седиш само код куће и пиљиш у телефон, гледаш из даљине, са дистанце, већ кад зарониш свим срцем у нешто што те занима.

Знање је моћ, Алекса Илић данас више него икад верује у то, и додаје да што више знамо, то је јаче наше оружје којим се боримо против свега лошег по нас. Ако не знамо шта је тачно, где је истина, шта све постоји у овом свету, онда, по његовим речима, ни наш живот не може да иде у жељеном правцу.

- Буђење радозналости зависи од свих нас помало, или подоста. Зависи од родитеља, школе, друштва, медија, културе, уметности, али на крају то зависи само од тога на који ћемо начин приказати тај свет знања: ако детету тај свет прикажемо као нешто неухватљиво, далеко, недодирљиво, онда ни оно неће хтети да се бави тиме, неће пожелети да полети, али ако му свет знања прикажемо као неку игру, авантуру, нешто блиско, важно, велико, занимљиво, онда у њему гајимо једног малог Гуливера, радознало биће спремно да постане добар, вредан, отворен, радознао, одговоран човек, који сутра неће двојити око тога да ли треба да истражује, да ли треба да искорачи из колотечине, досаде, незнања, света познатог и сигурног – наводи Алекса Илић.


Новосадске позоришне игре

Овом представом, насталом уз подршку фондације “Нови Сад - Европска престоница културе”, биће отворене “Новосадске позоришне игре”, први међународни фестивал позоришта за децу и младе, који покреће Позориште младих. Након „Гуливерових путовања“, на фестивалу ће до 15. маја бити изведено 14 представа, од којих 11 у такмичарској селекцији. Представе стижу из Финске, Русије, Чешке, Словачке, Хрватске, Црне Горе, Републике Српске, Словеније и Србије.


У представи игра скоро цео ансамбл Позоришта младих у којем су, поред Алексе Илића, Саша Латиновић, Слободан Нинковић, Неда Даниловић, Кристина Савков, Саша Стојковић, Стефан Остојић, Александар Милковић, Иван Ђурић, Јелица Глигорин, Алекса Јовчић, Марија Радованов, Марија Тодоровић, Сања Томић, Данило Миловановић, Дејан Шарковић, Дарко Радојевић, Николина Вујевић, Милош Мацура, и Славица Вучетић.

Ауторка лутака и костимографкиња је Милица Грбић Комазец, композитор је Марко Грубић, а сценографкиња је Марија Калабић.

Карте за извођење напољу неће бити потребне. У случају кише, представа ће бити играна у Позоришту младих. У оба случаја су карте бесплатне, с тим што се, ако се буде играло у позоришту, морају да се резервишу и преузму у позоришту, због ограниченог броја места.

Н. Пејчић

 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести